Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, a temperat îngrijorările cu privire la o recesiune în zona euro, adăugând că instituția pe care o reprezintă este pregătită să ridică dobânzile de politică monetară rapid dacă inflația continuă să aibă o creștere galopantă.

Este de așteptat ca inflația din zona euro să se lovească de pragul de 6.8% anul acesta, mult mai mare decât estimările anterioare ale Băncii Centrale Europene, ce situau inflația pentru 2022 la 2%, conform CNBC.com.

Această rată a inflației vine într-o perioadă în care economiștii evaluează riscurile ca zona euro să se lovească de o criză anul acesta. Regiunea s-a confruntat cu o deteriorare a creșterii economice, pe fondul unei crize energetice, sancțiunilor aplicate Rusiei și temerile privind o criză alimentară.

”Am revizuit în scădere estimările noastre privind creșterea economică în următorii doi ani. Cu toate acestea, ne așteptăm în continuare la creșteri”, a precizat Lagarde.

Investitorii sunt îngrijorați de creșterea galopantă a inflației, dar și de nivelul împrumuturilor înregistrate de anumite țări din Europa, precum Italia.

”Poți cu adevărat să crești dobânzile de politică monetară într-o recesiune chiar dacă inflația este ridicată? Ar fi ceva neobișnuit”, precizează Erik Nielsen, economistul șef al Unicredit Bank.

Banca Centrală Europeană a confirmat în luna iunie intenția de a ridica dobânzile de politică monetară în iulie și încă o dată în toamnă. Aceste mutări este de așteptat să scoată dobânda de politică monetară, pe facilitatea de depozit, din zona dobânzilor negative.

Rămâne de văzut dacă Lagarde va miza pe mai multe creșteri ale dobânzii de politică monetară, în situația în care perspectivele privind creșterea economică din regiune sunt pesimiste. Banca Centrală Europeană estimează o creștere economică de 2,8% pentru zona euro anul acesta, însă sunt economiști care au început să vorbească despre riscul intrării în recesiune până la finalul anului, din cauza invaziei declanșate de Rusia în Ucraina și impactul unui astfel de eveniment la nivel mondial.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri