După lansarea rublei digitale la începutul anului viitor, Rusia intenţionează să folosească moneda în tranzacţiile cu China, pentru a reduce hegemonia financiară globală a SUA, a declarat un parlamentar rus.

Rusia, ca multe ţări, a dezvoltat în ultimii ani o monedă digitală, pentru a-şi moderniza sistemul financiar, a accelera plăţile şi a preveni sporirea influenţei criptomonedelor.

Deja Banca Centrală efectuează teste cu rubla digitală, într-un moment în care sancţiunile contra Moscovei, din cauza invadării Ucrainei, au redus semnificativ accesul Rusiei la o mare parte din infrastructura financiară globală.

Citește și: Banca centrală a Rusiei: Va trebui să transformăm economia pentru a face față sancțiunilor externe

În acest context, Rusia caută mijloace alternative de a efectua tranzacţii, a declarat Anatoly Aksakov, şeful Comitetului financiar din Camera Inferioară a Parlamentului rus.

"Subiectul activelor financiare digitale, a rublei digitale şi a criptomonedelor se intensifică în prezent în societate, deoarece statele occidentale impun sancţiuni şi creează probleme în domeniul transferurilor bancare, inclusiv în tranzacţiile internaţionale", a afirmat Aksakov.

Acesta a adăugat că direcţia digitală este cheia, deoarece fluxurile financiare pot ocoli sistemele controlate de ţările neprietenoase.

Următorul pas pentru rubla digitală va fi lansarea ei în tranzacţiile cu China, care deja testează yuanul digital.

"Dacă lansăm rubla digitală, atunci alte ţări vor începe să folosească în mod activ moneda digitală, iar controlul Americii asupra sistemului financiar mondial se va încheia efectiv", a declarat parlamentarul rus.

Unii experţi ai băncii centrale sugerează că noile tehnologii vor permite ţărilor să facă tranzacţii direct una cu alta, făcându-le mai puţin dependente de canalele de plată occidentale, cum ar fi sistemul global de plăţi SWIFT, în condiţiile în care multe bănci ruseşti au pierdut accesul la acest sistem din cauza sancţiunilor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri