Proiectul, denumit Digital Valley of Crimeea, a fost prezentat la un forum economic la Yalta sambata si implica dezvoltarea unei zone specializate in productia hi-tech de masa, scrie Russia Today. "Pana in 2020, veniturile cumulate ale companiilor situate in Digital Valley vor ajunge la 60 miliarde de ruble (1,2 miliarde dolari) si 17.000 de locuri de munca de inalta calificare vor fi create", a declarat secretarul grupului de lucru la acest proiect, Evgeny Babayan, citat de agentia de pres rusa TASS . "Acest proiect va avea un impact pozitiv asupra intregii tari, iar Crimeea va deveni un poll de crestere"

Principalele unitati stiintifice si tehnice ale Rusiei vor functiona astfel in universitatile de stat din Crimeea si Sevastopol, a mai spus el. De altfel, o serie de agentii federale ruse, inclusiv Rostech, Rostelecom si GLONASS s-au alaturat deja proiectului.

Prin intermediul acestui proiect, Rusia isi propune sa aduca impreuna specialisti nu numai din Rusia, ci si din alte tari, inclusiv Ucraina, a declarat ministrul adjunct pentru Crimeea, Andrey Sokolov. "Sanctiunile nu vor crea probleme, deoarece tarile care le-au impus nu vor consuma aceste produse", a declarat Sokolov, adaugand faptul ca regiunea Crimeea primeste orice investitori, inclusiv cei de la companiile europene.

Citeste si:

"Lucram deja cu investitorii chinezi, coreeni si din Africa de Sud, iar specialisti IT din Europa si SUA isi arata, de asemenea, interesul. Ei nu se afiseaza, dar sunt planuri de dezvoltare in curs ", a adaugat el. UE si SUA a impus sanctiuni asupra regiunii Crimeea in 2014, dupa reunificarea acesteia cu Rusia. Tarile occidentale au interzis companiilor locale sa investeasca in economia din Crimeea, sa cumpere imobile si sa dezvoltare infrastructura regiunii. Exportul de bunuri si tehnologii a intrat, de asemenea, sub restrictii.

Autoritatile din Crimeea au mentionat ca au ales deja un teritoriu de 57 de hectare in apropierea orasului Simferopol unde va fi amplasat viitorul Digital Valley. "Va fi o zona in apropierea aeroportului, in contextul in care mobilitatea este esentiala pentru fiecare specialist", a declarat ministrul din Crimeea pe politica internă, informatii si comunicatii, Dmitry Polonsky.

Sursa foto: Silicon Valley / Shutterstock