Una dintre marile indignări a celor care lucrează în mediul privat este numărul mult prea mare de salariați la stat care „rup ușa” la ora 16:00 și pleacă în vacanțe pe banii de la Buget. Cu toate acestea, conform lui Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank, problema reală nu numărul prea mare de bugetari, ci faptul că există prea puțini angajați care plătesc taxe.

Conform lui Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, cu toate că pare contraintuitiv, România este la coada Uniunii Europene când vine vorba de numărul de bugetari.

Avem impresia că numărul de salariați de la stat este prea mare. Dacă întrebi angajații de la privat, 90% vor spune că sunt prea mulți (n.red angajați la stat), însă, nu e așa. Dacă ne uităm la numărul de bugetari raportat la populație, cifra este una dintre cele mai mici din Europa. Problema vine atunci când ne uităm la numărul de bugetari raportat la cel al contribuabililor, cei care își plătesc taxele, iar aici suntem la coada clasamentului european. Problema noastră principală este că nu avem suficienți contribuabili”, a declarat Ionuț Dumitru în cadrul conferinței „Bugetul și fiscalitatea 2023”.

Salariile românilor: la stat sau la privat?

În timp ce salariile din mediul privat au crescut, încercând să țină pasul cu inflația, bugetarii au rămas în urmă din acest punct de vedere, în prezent aceștia suferind ca urmare a înghețării lefurilor din pandemie. Cu toate acestea, per total, dinamica salariului real este în zona negativă, asta însemnând că veniturile românilor nu au ținut pasul cu scumpirile.

„În sectorul privat dinamica salarială este mai mult sau mai puțin în linie cu inflația deoarece presiunea se menține și companiile sunt nevoite sa plătească mai mult. Sectorul public a avut o perioada de timp când au fost creșteri salariale foarte rapide, dar lefurile au fost înghețate în 2021. Acum, creșterile salariale sunt per ansamblu mai mici, așa că, în termeni reali, avansul salariilor nu acoperă scumpirile din România”, declară Ionuț Dumitru.

Citeste si:
Inflația poate ajunge la 10% sau la 15%, dar creșterea salariilor...
Ionuț Dumitru, Raiffeisen:...

Citiți și: Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen: Creșterea salariilor în România nu acoperă scumpirile.

Să nu subestimăm capacitatea Ministerului de Finanțe de a cheltui banii.

Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank

Datele statistice disponibile arată că deficitul bugetar de la începutul anului a fost unul mic, spune economistul. Dacă ne uităm la execuția bugetară de până acum, această indică șanse să încheiem anul cu un deficit bugetar mai mic decât ținta propusă. Cu toate acestea, Ionuț Dumitru subliniază faptul că trebuie să luăm în calcul și intervenția celor din Ministerului de Finanțe.

România are cea mai mică pondere a veni­tu­rilor fiscale în PIB din Uni­u­nea Europeană. Venituri fiscale ale țării noastre sunt de 27,6% din PIB pentru taxe și impozite față de peste 40% cât este media europeană. Economistul spune că acest decalaj se oglindește în calitatea serviciilor din România față de cele din Occident.

Citeste si:
Alianță în premieră pentru retailul din România, între Profi și Auchan
Alianță în premieră pentru...

„Când ai un asemenea decalaj este evident că te întrebi dacă poți asigura servicii publice precum în Europa. Degeaba visăm la școli, spitale și autostrăzi conform standardelor europene dacă nu avem resurse. Că le cheltuim și prost pe alea pe care le avem, e adevărat și lucrul acesta”, subliniază Ionuț Dumitru.

Citiți și: Top sfaturi în vremea inflației.

Ținând cont de conflictul de la graniță, situația economică este incertă, așa că nu putem elimina cu totul riscul unei recesiuni. Fostul președinte al Consiliului Fiscal a menționat că poza economică de astăzi a României nu este una rea, însă, cu toate acestea, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche.

„Creșterea economică a fost mult peste așteptări și în T1 2022 și în T2 2022. Avem o creștere economică de peste 5 % în prima parte a anului, deci stăm bine în momentul de față. Cu toate acestea, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece”, spune economistul.

Citeste si:
Funcție nouă la Revolut: Cei care investesc în cripto primesc...
Funcție nouă la Revolut: Cei...

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri