Reprezentanții Consiliului Concurenței au avut o serie de controale în cadrul băncilor care participă la calculul ROBOR pentru a verifica care sunt condițiile în care este fixat indicele de referință. Acest lucru se întâmplă în contextul în care majorarea ratei ROBOR a stârnit critici la cel mai înalt nivel al BNR, Isărescu spunând că băncile „au sărit calul”.

Ratele ROBOR, cele în funcție de care se calculează rata la credite, sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR. ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară.

La ultima ședință de politică monetară, BNR a majorat dobânda cheie la nivelul de 6,25 % pe an, de la 5,50 % an, începând cu data de 6 octombrie 2022. Rata ROBOR evoluează în general aproape de dobânda cheie stabilită de Banca Națională a României. Cu toate acestea, ea s-a decuplat și a dus rata ROBOR cu mult peste dobânda cheie. Acuzațiile că băncile ar crește artificial rata ROBOR au determinat și nașterea IRCC-ului, fiind gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018.

Care sunt băncile care stabilesc ROBOR

Conform Băncii Naționale a României, cele 10 bănci care participă la calcularea ratei ROBOR sunt:

  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • ING Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • CEC Bank;
  • UniCredit Bank;
  • OTP Bank România;
  • EximBank;
  • Intesa SanPaolo România.

Citiți și: Cum se calculează ROBOR și de ce a certat Isărescu băncile care „au sărit calul”

Răspunsul primit de la șeful bancherilor: controalele sunt bine venite

Asociația Română a Băncilor (ARB) spune că aceste controale din partea Consiliului Concurenței sunt normale și binevenite.

″Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației”, a declarat Bogdan Neacșu, președintele Consiliului Director al ARB.

Citiți și: Eclipsa se vede și în buzunare: ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din ultimul deceniu: Care sunt băncile care participă la calcul

Reprezentantul ARB adaugă faptul că ratele nu cresc doar în România, ci că este un efect al inflației care are răsunet la nivel global.

„Creșteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât și la nivelul piețelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaționist. Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidității (raportul cerere-ofertă) și încorporează atât condițiile curente de piață, cât și anticipațiile jucătorilor din piață, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată și multiple incertitudini. Faptul că semnalele legate de evoluția prețurilor au contribuit la creșterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puțin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populație, până la 7,5% - media la nivelul pieței la sfârșitul lunii septembrie este o ilustrație a modului de funcționare a mecanismelor de piață și arată că băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți”, concluzionează directorul ARB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri