Calculat la intervale de o luna, trei, sase, noua sau douasprezece, ROBOR-ul a crescut pe toate segmentele cu cel putin 0,05 puncte procentuale. Cresterea este abrupta, in conditiile in care ROBOR a avut o evolutie stabila in ultima perioada. Majoritatea bancilor din Romania ofera credite ipotecare cu dobanda calculata in functie de ROBOR la 3 luni. Cresterea acestui indice poate inseamna cresterea dobanzii si, implicit, a ratei lunare platita de debitor.

ROBOR 1M 3M 6M 12M
24.06 0,69 0,85 1,07 1,25
23.06 0,59 0,76 1,01 1,18

"Volatilitatea de pe pietele internationale afecteaza si Romania. Putem observa aceste turbulente atat in evolutia cursului de schimb cat si in evolutia dobanzilor, in special cele cu maturitati reduse. Pe termen scurt, consideram ca dobanzile ar putea sa creasca usor, pe masura ce investitorii straini evalueaza situatia din Europa", a declarat Mihai Patrulescu, senior economist Unicredit Bank, pentru wall-street.ro.

Mihai Patrulescu a adaugat ca aceasta crestere nu va fi de lunga durata si dobanzile se vor stabiliza in urmatoarea perioada: "Cu toate aceste, bancile din Romania inregistreaza in prezent un surplus de lichiditate. Din acest motiv, credem ca dobanzile de pe piata interna se vor stabiliza pe parcursul urmatoarele saptamani si vor ramane la niveluri scazute pe parcursul anului".

Cresterea indicelui de referinta ROBOR a fost influentata de rezultatele referendumului organizat de Marea Britanie cu privire la decizia de a parasi Uniunea Europeana. Primele rezultate arata ca tabara Brexit castigatoare, dupa ce 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% s-au declarat pentru ramanerea in Uniune.

Efectele Brexitului nu se vad doar in cresterea ROBOR-ului, ci si in scaderea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti. Aceasta a scazut cu 6% pe BET, principalul indice al pietei, la scurt timp dupa deschiderea sedintei de vineri.