"Recent, membrii board-ului BNR au parut mai reticenti privind inceperea normalizarii politicii monetare, iar votul din Marea Britanie ar putea oferi argumente suplimentare pentru o amanare a normalizarii politicii", scrie intr-un raport economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Economistul ING Bank anticipa anterior ca BNR sa inceapa din noiembrie inasprirea politicii monetare cu o ingustare a coridorului cu 0,25 puncte procentuale, la +/-1,25%, iar acum ia in calcul ca aceasta majorare sa se produca in primul trimestru al anului urmator, posibil chiar din prima luna a anului.

In prezent, dobanda de politica monetara se afla de peste un an la minimul istoric de 1,75%, iar coridorul facilitatii permanente este dobanda cheie +/-1,5%. Astfel, BNR acorda dobanda de 0,25% pe an la depozitele constituite de bancile comerciale la banca centrala si le imprumuta acestora fonduri tot pe o zi la dobanda de 3,25% pe an.

O prima majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara ar putea avea loc in trimestrul al doilea, urmata de alte trei astfel de cresteri in a doua jumatate a anului.

"ROBOR la trei luni se afla cu aproxiamtiv 1 punct procentual sub rata cheie de 1,75%, oferind astfel spatiu BNR pentru inasprirea politicii monetare inainte de o majorare (a ratei cheie, n.r.). Totusi, avand in vedere incertitudinile din perioada de dupa referendumul din Marea Britanie (mai ales legat de politica adoptata de BCE), scenariul <<scazut pentru o perioada mai lunga>> ar putea fi extins, ceea ce inseamna ca exista riscuri ca inasprirea politicii monetare sa fie amanata insa un pic (poate spre mijlocul anului 2017, dar nu mai tarziu, avand in vedere presiunile inflationiste)”, potrivit notei ING Bank.

Citeste si:

Rata ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la un numar mare dintre creditele acordate, inclusiv ipotecare, s-a situat marti la 0,82%.

Chiar daca BNR a minimalizat necesitatea folosirii politicii monetare ca o contrapondere la relaxarea fiscala, intrarea inflatiei in teritoriu pozitiv va determina banca centrala sa actioneze pentru a mentine dobanzile pozitive, chiar daca la niveluri mai joase decat in trecut.

ING Bank asteapta joi o sedinta fara evenimente a consiliului de politica monetara al BNR

BNR va sublinia, probabil, in contextul Brexit, ca este dispusa sa intervina in piata valutara pentru a limita volatilitatea indusa de pe pietele externe.

In lipsa unor evolutii negative interne, precum eventuala instabilitate politica sau derapaje fiscale, cursul euro nu va urca probabil peste maximul acestui an, de 4,56 lei/euro, se arata in raport.

Reducerea rezervelor minime obligatorii la lei, un obiectiv anuntat de BNR inca de la inceputul anului, ar putea fi posibila in lunile urmatoare daca se reduce surplusul de lichiditate din cauza unor excedente bugetare pe parcursul verii si a interventiilor in piata valutara, daca persista presiunile pentru deprecierea leului.