Mugur Isărescu a răspuns la ultimele controale efectuate de Consiliul Concureței la băncile care stabilesc rata ROBOR, spunând că o discuție între ele este una normală. Guvernatorul BNR a declarat că acțiunile de control făcute de Consiliul Concurenței sunt normale și că trebuie așteptat rezultatul acestora.

„O înțelegere în piață este corectă. Cum vrei să stabilească (n.r. băncile) ROBOR-ul, prin telepatie? De asta și investigația Consiliului Concurenței este normală”, a declarat Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă organizată de BNR.

Acesta a spus că ROBOR la 3 luni a devenit vedetă în ultima perioadă, iar că din funcția lui monetar a căpătat o funcție socială.

„Nu tot ROBOR-ul a ajuns vedetă, (n.r ziariștii) l-au făcut vedetă pe cel la 3 luni. Uitați cum un ROBOR cu funcție monetară a căpătat o funcție socială”, a subliniat guvernatorul BNR.

Reprezentanții Consiliului Concurenței au avut o serie de controale în cadrul băncilor care participă la calculul ROBOR pentru a verifica care sunt condițiile în care este fixat indicele de referință. Acest lucru se întâmplă în contextul în care majorarea ratei ROBOR a stârnit critici la cel mai înalt nivel al BNR, Isărescu spunând că băncile „au sărit calul”.

Ratele ROBOR, cele în funcție de care se calculează rata la credite, sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR. ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară.

Acuzațiile că băncile ar crește artificial rata ROBOR au determinat și nașterea IRCC-ului, fiind gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018.

Asociația Română a Băncilor (ARB) spune că aceste controale din partea Consiliului Concurenței sunt normale și binevenite

″Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală. Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației”, a declarat Bogdan Neacșu, președintele Consiliului Director al ARB.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri