Industria bancară nu este una care doar oferă credite ca să facă profit, ci este şi finanţatorul României, a afirmat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, citat de Agerpres.

"Industria bancară nu e obişnuită să fie lăudată şi asta este o problemă, pentru că industria bancară nu este doar o industrie care oferă credite ca să facă profit. Industria bancară este şi finanţatorul României. Dacă privim aşa, dintr-odată percepţia despre cineva care dă credit ca să facă profit se schimbă masiv. Poate că ar trebui să ne dăm seama că această industrie care finanţează o ţară, dacă este atacată inclusiv prin fake news, percepţii, implementarea de percepţii false, de crearea constantă de teorii ale conspiraţiei extrem de eficiente, în rest poate că principalele surse strategice trebuie să includă şi finanţarea. Mi se pare logic, pentru că niciun proiect nu funcţionează fără finanţare. Unul din riscurile principale pe care le-am confruntat până acum cu vârf şi îndesat şi le vom confrunta şi în viitor, din perspectiva industriei bancare, se referă la reputaţia de care se vorbea mai devreme, la imaginea pe care o aduc în discuţie şi la felul în care poate de la est, mai puţin de la vest, ar fi foarte eficient să creeze o ruptură de încredere puternică între public, societate, economie şi finanţator. Cred că este ultra-eficient, din perspectiva asta neagră, să creezi această neîncredere, pentru că dacă tot vorbim de teoria asta constantă, despre faptul că am fi o colonie ca ţară a altora, abia atunci am deveni o colonie, în momentul în care nu mai ai finanţare. Oricum, vorbim de o situaţie în care România se plasează, din păcate, la coada plutonului în Europa din perspectiva intermedierii financiare, adică puţină creditare raportată la Produsul Intern Brut", a declarat Dănescu.

În viziunea preşedintelui ARB, în prezent există o preocupare la nivelul mass-media de a aduce în prim-plan profitul înregistrat de industria bancară.

"Există o preocupare la nivelul media, nu generalizez, în a aduce în discuţie, de exemplu, profitul industriei bancare, uitându-se că profitul industriei bancare a crescut faţă de anul trecut cu două cifre, sub 20%. Deci, o creştere care în context normal nu ar fi atras atenţia nimănui, dorindu-se să se ia în discuţie creşterea profitului din industria energetică. Punerea în paralel a acestor evoluţii nu face decât să pună industria bancară într-un context cu care suntem obişnuiţi: să fim întotdeauna atenţi la ce urmează, la ce percepţie se creează şi la alterarea oricărui plan de dezvoltare pe viitor", a menţionat şeful ARB.

Mediul financiar-bancar şi de afaceri din România au discutat, în cadrul dezbaterii cu titlul "Learned Lessons in Crises Times A Global Puzzle", despre cele mai importante evenimente economice ale anului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri