Rezerva Federală a SUA va trebui probabil să majoreze dobânzile mai mult decât se preconiza, ca răspuns la recentele date solide, şi este pregătită să facă paşi mai mari, dacă "totalitatea" informaţiilor primite sugerează că sunt necesare măsuri mai dure pentru a ţine sub control inflaţia, a declarat marţi în Congresul SUA preşedintele Fed, Jerome Powell, transmite Reuters.

"Cele mai recente date economice sunt mai solide decât ne-am aşteptat, ceea ce sugerează că nivelul final al dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât am anticipat anterior", susţine şeful Rezervei Federale a SUA, conform Agerpres.ro.

Este prima declaraţie după ce autorităţile au anunţat că indicele preţurilor de consum în SUA a înregistrat în ianuarie cel mai rapid ritm de creştere din iunie, un indiciu alarmant că presiunea preţurilor afectează economia. Departamentul american al Comerţului a informat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,6% în ianuarie, după un avans de doar 0,2% în decembrie. În ritm anual s-a înregistrat o expansiune de 5,4% în ianuarie, după un avans de 5,3% în decembrie.

Deşi o parte din ritmul solid de creştere al economiei ar putea fi datorat vremii blânde şi altor efecte sezoniere, Powell a afirmat că Fed este informată că ar putea fi şi un semn că trebuie să facă mai mult pentru a tempera inflaţia, poate chiar să revină la majorări de dobânzi mai mari decât nivelul de un sfert de punct procentual luat în calcul de oficiali.

"Dacă totalitatea datelor arată că este necesară o înăsprire mai rapidă, vom fi pregătiţi să majorăm ritmul creşterii dobânzilor", a declarat Powell.

Următoarea reuniune de politică monetară a Fed va avea loc în perioada 21-22 martie. Vineri, Departamentul american al Muncii va publica datele privind şomajul în februarie, iar săptămâna viitoare vor fi anunţate datele privind inflaţia.

Deşi inflaţia "se moderează" de la nivelul de vârf de anul trecut, Powell a apreciat că: "procesul revenirii inflaţiei la ţinta Fed de 2% este de lungă durată şi va fi probabil dificil".

"Pentru a reface stabilitatea preţurilor, va trebui să vedem o inflaţie mai scăzută în sectorul serviciilor, iar piaţa forţei de muncă s-ar putea confrunta cu dificultăţi", a avertizat şeful Fed.

În cea mai recentă şedinţă de politică monetară din acest an, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,50% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007 şi în linie cu estimările analiştilor.

"Putem spune acum, pentru prima dată, că procesul dezinflaţionist a început. Acesta este un lucru bun", a declarat Powel, după reuniunea Fed.

În România, ultima majorare a ratei dobânzii de politică monetară a avut loc pe 10 ianuarie, când Banca Națională a României a crescut rata dobânzii la 7% pe an, în creștere cu 0,25%.

Sursa foto: Niphon Subsri / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri