Sistemul bancar românesc este bine capitalizat, iar băncile au suficienți bani pentru finanțarea companiilor și a persoanelor fizice, însă fondurile trebuie folosite cu prudență și în mod sustenabil, a menționat Antoaneta Curteanu, vicepreședinte divizia Retail UniCredit Bank, în cadrul Wall-Street Financial Forum 2023.

„Sunt mulți bani în piață. România stă pe un munte de bani, începând cu PNRR, fondurile europene și cu banii care stau deja în Tezaurul Băncii Naționale. Băncile sunt bine capitalizate, au apetit de finanțare și sunt gata să finanțeze firmele, inclusiv start-up-urile. Există apetit și deschidere din partea băncilor, așa că: încercați-ne, vă rog!”, a declarat Antoaneta Curteanu.

Ea subliniază faptul că produsele financiare nu trebuie să reprezinte o ”sperietoare” pentru români, mai ales pentru cei tineri, care trebuie să învețe că acestea fac parte din viața de zi cu zi a oricui.

”Trebuie să învățăm să ne folosim banii, să nu mai fie o ‘sperietoare’ când mergem la bănci. Învățați copiii de mici să acceseze produse bancare și cum să facă un plan de investiții. Bani sunt, apetit există, dar trebuie folosiți cu prudență și într-un mod sustenabil. Trebuie să luăm decizii înțelepte pentru viitorul nostru”, a mai adăugat ea.

Cele două Românii: Distanța dintre marele orașe și mediul rural, în continuare o problemă

România are una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană. Previziunile economice ale Comisiei Europene pentru România sunt de 2,5% creștere economică în 2023 și 3% în 2024. Cu toate acestea, Mihai Precup, secretar de stat al Ministerului de Finanțe spune că problema cu care se confruntă România sunt discrepanțele între marile orașe și mediul rural.

„Problema este că există diferențe imense în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor între marile orașe și mediul rural sau orașele mici. Bucureștiul este în topul PIB per capita la nivel european. Am depășit chiar Viena și Berlinul în această privință, iar asta se reflectă și în puterea de cumpărare a oamenilor”, a declarat Mihai Precup în cadrul conferinței.

Cu toate că încă mai există discrepanțe semnificative în ceea ce privește mediul rural și cel urban, Antoaneta Curteanu menționează că nivelul de educație financiară în rândul românilor a crescut în ultima perioadă. În acest context, ea subliniază că acest lucru este vizibil și la nivelul clienților UniCredit care sunt mai responsabili atunci când accesează o formă de finanțare.

„Cu toții avem întrebări despre prețul caselor. În continuare, oamenii își vor cumpăra case și își vor face credite, însă ne bucurăm că nivelul de educație financiară a crescut. Dacă ne uităm la nivelul creditelor neperformante, observăm că ne-am făcut bine temele față de anii trecuți. Cu toții avem un drum lung de parcurs aici și cu toții suntem responsabili să creștem educația financiară”, a concluzionat Antoaneta.

Antoaneta Curteanu și Mihai Precup au participat la Wall-Street Financial Forum 2023, eveniment organizat cu sprijinul ING Bank (Silver Partner), UniCredit Bank (Silver Partner), Mastercard (Silver Partner) și Transilvania Investments (Sponsor).

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri