Într-o lume în care costurile de trai par să crească mereu, gestionarea finanțelor personale devine o abilitate vitală pentru toți, indiferent de valoarea veniturilor. Totuși, să fim onești: dezvoltarea acestei abilități poate fi mai dificilă, dar nu imposibilă, atunci când veniturile sunt limitate, cum ar fi, de exemplu, cazul unui salariu minim pe economie. Cu toate acestea, chiar și în aceste condiții, există modalități eficiente de a-ți gestiona banii într-un mod eficient și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung.

Descoperă în cele ce urmează câteva metode care îți permit să-ți echilibrezi situația financiară chiar și când ai un venit lunar redus.

Investește la bursă

Contrar opiniilor populare conform cărora investițiile la bursă sunt accesibile doar celor care au un buget generos, realitatea nu este deloc așa. Odată cu evoluția tehnologiei și apariția platformelor de tranzacționare online, investițiile la bursă au devenit mai accesibile și mai ușor de gestionat pentru o gamă mai largă de investitori, inclusiv pentru cei cu venituri modeste.

Un exemplu de investiție care nu necesită neapărat un buget generos este cel în acțiuni, care poate fi de două tipuri: investiții în acțiuni pentru dividende și investiții în acțiuni de creștere. Dacă investești în acțiuni pentru dividende, atunci vei putea beneficia de un profit obținut sub formă de dividende, în raport cu suma investită. În schimb, investițiile în acțiuni de creștere presupun achiziția de acțiuni la un anumit preț și vânzarea acestora atunci când prețul crește.

Într-adevăr, randamentul pe care îl obții este influențat și de suma de bani pe care o investești. Însă, asta nu înseamnă că, pentru început, nu poți să investești sume mai mici, de 100 sau 200 de lei. Dacă îți faci un obicei din a reinvesti profitul obținut, vei vedea că, în timp, vei putea obține venituri semnificative.

Stabilește un plan de economisire

Un plan de economisire bine pus la punct îți permite să constitui un fond de urgență care să te protejeze în fața imprevizibilității financiare. Acest fond poate fi utilizat pentru a acoperi cheltuieli neprevăzute, cum ar fi reparațiile auto sau costurile medicale, fără a te dezechilibra din punct de vedere financiar.

Pentru a începe, stabilește-ți obiectivele de economisire și analizează-ți veniturile și cheltuielile pentru a identifica zonele în care poți face economii. Mai apoi stabilește planul de economisire, astfel încât să se potrivească cel mai bine cu stilul tău de viață și cu obiectivele tale. De exemplu, aici poți include alegerea unor alternative mai ieftine la unele produse de curățenie sau folosirea unor platforme de cash-back pentru diverse achiziții.

Deschide-ți un cont de economii

Banii pe care îi economisești prin practicarea unor metode sănătoase de a reduce cheltuielile îi poți depune într-un cont de economii. De ce să alegi această alternativă în loc să „îi ții la saltea” sau într-un cont bancar standard? Motivul este simplu: un cont de economii îți oferă o anumită dobândă, în timp ce îți permite acces oricând la banii economisiți.

Economiile tale vor crește în timp datorită dobânzii pe care o primești, în timp ce nu ești constrâns de o anumită dată scadentă la care să îți poți retrage banii. Totuși, ține cont de faptul că dobânda depinde, în mare parte, de doi factori: instituția financiară pe care o alegi pentru deschiderea contului și suma de bani pe care o aduni în contul de economii. Astfel, cu cât aduni mai mulți bani în contul de economii, cu atât dobânda acumulată va fi mai mare, iar tu vei obține un profit mai consistent.

Concluzionând, dacă pui aceste metode în aplicare, vei putea să-ți construiești o relație sănătoasă cu banii și să-ți echilibrezi, în timp, situația financiară. De asemenea, dacă ești responsabil, aceste soluții te vor putea ajuta să ajungi chiar în punctul de a nu mai depinde de salariu. Totul depinde de tine.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri