Cardurile de credit și rata aferentă cardului de credit sunt luate în calcul de către bănci atunci când ni se fac calculele pentru un credit ipotecar indiferent dacă a fost utilizat sau nu cardul. În cazul în care banca nu îți oferă un împrumut fiindcă, alături de limita de pe cardul de credit, ai depăși suma cu care poți fi împrumutat de bancă, este important să nu închizi cardul de credit, spune Valentin Anghel, CEO AVBS Credit, o companie de brokeraj. Specialistul în creditare spune că este mai înțelept să reduci limita cardului de credit decât să te orientezi spre închiderea lui - procesul de închidere a cardului durează prea mult, o perioadă în care poți pierde imobilul dorit.

Șeful AVBS Credit spune că în unele situații, dacă te adresezi băncii în vederea obținerii unui credit pentru achiziționarea unui imobil, banca îți poate solicita să închizi cardul de credit, deoarece nu te încadrezi să obții întrega sumă de care ai nevoie pentru achiziționarea imobilului.

„Spre exemplu: ai un salariu de 7.000 de lei și o limită disponibilă de bani prin prisma cardului de credit în valoare de 20.000 lei, iar creditul ipotecar pe care vrei să-l accesezi este în valoare de 415.000 lei. Conform calculelor, având în vedere faptul că ai acest card de credit, nu poți obține credit ipotecar de 415.000 lei, iar banca îți menționează să închizi cardul pentru că abia atunci vei putea obține întreaga sumă de care ai nevoie. De regulă, anumite persoane se adresează băncilor după ce găsesc imobilul și s-au decis să-l achiziționeze. Ba chiar au dat și o sumă de bani pentru a rezerva imobilul respectiv. Este clar că, dacă ai ajuns într-o astfel de situație, trebuie să obții creditul ipotecar cât mai curând posibil și din păcate, te trezești că te încurcă acel card de credit”, explică Valentin Anghel.

Dacă diminuezi limita cardului va dura 3 zile. Dacă îl închizi, va dura minimum 30 de zile

Soluția nu este să închizi cardul de credit, pentru că, în cele mai multe cazuri, banca îți va închide cardul peste minimum 30 de zile, timp în care dosarul tău pentru creditul ipotecar va fi în așteptare și nu vei putea obține aprobarea creditului pentru suma de care ai nevoie, menționează specialistul.

„Ce vei putea însă să faci, astfel încât lucrurile să se rezolve rapid? Vei putea diminua limita cardului – în cazul prezentat, dacă se va diminua limita cardului de la suma de 20.000 lei la 500 de lei, banca va opera solicitarea ta, de regulă, în maximum 3 zile și astfel vei putea obține rapid aprobarea creditului ipotecar. Acest lucru se întâmplă pentru că băncile țin cont de o rată aferentă cardului de credit de 5% sau 3% din limita sumei aprobate. În cazul prezentat, ar însemna că s-ar lua în calcul o rată aferentă cardului de 1.000 lei sau de 600 lei – indiferent dacă au fost retrași toți banii de pe card, au fost retrași doar o parte din bani sau nu a fost utilizat deloc cardul”, explică Valentin Anghel, AVBS Broker de Credite.

Venit minim pentru creditul ipotecar: Cel mai „atrăgător” client pentru bancă are salariu peste 5.000 de lei

Venitul minim pe care trebuie să îl aibă o persoană pentru a accesa un credit ipotecar în valoare de 70.000 de euro este unul de minim 5.000 de lei lunar, a declarat anterior Valentin Anghel. Pe lângă venit, banca se va uita și la istoricul tău profesional: bancherii privesc lacunele din CV-ul tău mai sceptic decât un angajator. Totodată, specialistul în credite menționează că, oricât de mari sunt veniturile, vârsta joacă un rol important în decizia unei bănci de a-ți acorda sau nu un credit ipotecar.

„Aș estima un salariu de minim 5.000 - 6.500 de lei, dar aici mai contează și alți parametrii. Obținerea unui credit nu depinde doar de venit, un factor foarte important este și vârsta. Dacă o persoană are 60 de ani, este de sex feminin și vrea să obțină un credit, băncile le oferă până la împlinirea de 63 de ani. Pe 3 ani de zile dacă se contractează un credit de 70.000 de euro, ar fi o rată enormă, deci este clar că nu îl poate obține. Venitul cuprins între 5.000 și 6.500 de lei este fezabil pentru o persoană care îl poate accesa până la 30 de ani”, a declarat Valentin Anghel.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri