Datele recensamantului care arata ca populatia stabila a Romaniei a scazut in ultimii zece ani cu peste 2,6 milioane de persoane, la 19 milioane, vor influenta bugetele si strategiile companiilor si chiar si obiectivele acestora, a declarat pentru wall-street.ro, Daniel Stefanescu, directorul general al Gersim, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane mobile de pe piata locala.
“Vorbim de o scadere de peste 10% a populatiei, ceea ce nu este putin deloc. Preturile produselor insa nu vor fi afectate, pentru asa ceva scaderea ar trebui sa fie catastrofala, pentru a nu mai conta ca si tara in calculele producatorilor. Ceea ce nu e cazul. Trist este insa, ca cei care au parasit Romania sunt cei apti de munca, populatia activa, acestia lasand in urma lor o populatie imbatranita care daca nu este inca, in cativa ani va trece la pasiv”, afirma managerul.

El adauga ca noile datele nu il suprind pentru ca in presa se vorbea de mult timp ca populatia Romaniei ar fi scazut semnificativ, in special ca urmare a exodului in strainatate.

”Sa nu dramatizam insa, romanii n-au disparut, ei doar s-au relocat catre alte meleaguri cu mai multa speranta, cu avantajele si dezavantajele de rigoare. Iar consumul per capita nu va fi influentat major, un individ va consuma tot atatea produse fie ca traieste intr-o tara de un milion de locuitori, fie ca traieste in India sau China. Este vorba de puterea de cumparare daca discutam de consumul per capita. Consumul per capita este influentat de nivelul salariilor si preturile produselor. Preturile vor ramane la fel, salariile nu sunt influentate de scaderea populatiei ( pe termen scurt), asa ca nu vor fi modificari de consum la nivel de individ”, mai spune Stefanescu.

El spune insa ca proportional cu populatia va scadea consumul intregii tari, lucru despre care afirma ca “nu este o drama”.

“Important este ce se intampla per capita. Elvetia are de doua ori si jumatate mai putini locuitori (n.red.7,8 milioane de persoane) decat Romania, dar asta nu il impiedica pe un elvetian sa consume de cateva ori mai mult decat un roman. Important este ca cei care raman in tara sa puna osul la treaba, sa stim si fim lasati in pace sa ne folosim resursele pe care le mai avem, sa ajungem la un PIB per capita ca in Elvetia si apoi sa vedeti consum. Din pacate, realist vorbind, interesele pe termen scurt primeaza in deciziile celor care ne conduc, asa ca lipsa de investitii in educatie si invatamant ne condamna la cel putin inca 20 de ani de mizerie si << consum redus>> ca sa fiu in ton cu intrebarea”, mai spun seful Gersim Impex, companie cu afaceri de circa 19,7 milioane de euro in 2010.

Odata cu noile date de recensamant, Produsul Intern Brut per capita al Romaniei creste cu 750 euro, la 6.832 euro, dar in ciuda acestei ajustari Romania se plaseaza in continuare pe locul 26 in Uniunea Europeana, a declarat pentru wall-street.ro, Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank. Anterior datele PIB pe cap de locuitor erau calculate la o populatie de 21,6 milioane de locuitori. Potrivit datelor din 2010, cel mai mare PIB pe cap de locuitor in Uniunea Europeana il are Luxembourg (cu circa 80.000 de euro pe cap de locuitor), aceasta tara fiind urmata de Danemarca (cu in jur de 42.000 de euro) si Suedia (cu circa 38.000 de euro). Pe ultimul loc se afla Bulgaria.

Chiar daca spune ca in mod sigur unele companii isi vor schimba strategia ca urmare a datelor de la recensamant, acest lucru nu se va intampla si in cazul Gersim Impex, afirma Stefanescu.

"Avem un portofoliu larg de produse, cu preturi pentru orice buzunar. Ma ingrijoreaza mai mult saracia celor ramasi decat numarul lor. Imbatranirea populatiei ma pune pe ganduri mai mult decat scaderea ei. Cineva va trebui sa platesca peste 10-20 de ani pensia celor care sunt azi generatia de peste 40 de ani si cinstit vorbind, eu nu prea mai vad cine....Doar daca nu se vor intoarce copiii romanilor plecati afara sa munceasca in Romania. Statul va fi nevoit sa deschida granitele si sa accepte imigranti, asta pentru ca nu a avut grija de propriul popor cand trebuia...”.

Citeste si: Recensamantul da peste cap statisticile. Creste PIB per capita, dar somajul va arata mai rau!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri