Departamentul Justitiei din SUA a avertizat Apple si cinci dintre cele mai mari edituri americane ca intentioneaza sa le intenteze un proces, sub acuzatia ca s-au inteles in privinta cresterii preturilor cartilor electronice, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal.

Unele dintre companiile vizate au negociat acorduri amiabile pentru renuntarea de catre statul american la procesul antitrust, au spus sursele. O intelegere cu autoritatile ar putea conduce la carti in format electronic mai ieftine, informeaza Mediafax.

Nu toate editurile negociaza, insa, acorduri amiabile, noteaza cotidianul american.

Cele cinci edituri care se confrunta cu posibile procese sunt Simon & Schuster, detinuta de CBS Corp, Hachette Book Group a grupului Lagardere, Penguin Group, parte a Pearson PLC, Macmillan, o divizie a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH, si HarperCollins Publishers, divizie a News Corp.

Reprezentanti ai celor cinci edituri, Apple si Departamentului Justitiei au refuzat sa comenteze pentru Wall Street Journal.

Editurile au negat ca ar fi actionat in comun pentru cresterea preturilor, potrivit Wall Street Journal.

Ancheta se concentreaza asupra eforturilor Apple de a schimba modul in care editurile stabilesc preturile cartilor electronice, in contextul pregatirilor pentru lansaerea primului iPad in 2010. In mod traditional, editurile vand retailerilor cartile la jumatate din pretul recomandat, dupa care acestia pot vinde in continuare la orice pret doresc. Majoritatea cartilor in format clasic sunt vandute dupa acest model, scrie Wall Street Journal.

Pentru a obtine un avans din timp pe piata cartilor electronice, retailerul Amazon a vandut multe best seller-uri la pretul de 9,99 dolari, pentru a incuraja clientii sa cumpere tableta Kindle. Editurilor nu au agreat strategia, intrucat s-au temut ca americanii se vor obisnui cu preturi reduse, limitandu-le astfel capacitatea de a vinde si titluri cu preturi mai mari.

Totodata, editurile au fost ingrijorate ca alti retaileri nu vor putea concura cu discount-urile masive ale Amazon si vor ramane astfel cu un singur mare retailer, cu puterea de a dicta preturile.

In contextul pregatirilor pentru lansarea iPad, fostul sef al Apple, Steve Jobs, a sugerat un model in care editurile sa stabileasca pretul cartilor, iar Apple sa primeasca o parte de 30% din suma. Apple a cerut, de asemenea, ca editurile sa nu permita retailerilor rivali sa vanda aceleasi carti la preturi mai scazute.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Vanzarile Apple, influentate negativ de coronavirus
Setari Cookie-uri