ANCOM: Numarul de abonati de telefonie fixa creste, dar durata unui apel scade

Numarul de linii de acces (posturi telefonice) a crescut anul trecut pana la 4,69 milioane, cu +4%, aceeasi crestere procentuala fiind inregistrata si de numarul de abonati, care a ajuns la 4,04 milioane, potrivit datelor colectate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM ) de la cei 49 de furnizori activi de telefonie fixa.

Raport ANCOM telefonie fixa

In cea de-a doua jumatate a anului trecut, numarul de linii de acces si numarul de abonati a crescut, insa volumul de trafic si durata medie a unui apel au scazut comparativ cu semestrul anterior.

Rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de locuitori (calculata ca raport intre numarul total de linii de acces si numarul de locuitori ai Romaniei) a ajuns la 24,6%, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii (calculata ca raport intre numarul de linii de acces furnizate persoanelor fizice si numarul de gospodarii din Romania) a ajuns la 54,1%. In Romania sunt circa 7,3 milioane de gospodarii.

Din cele 4,69 de milioane de linii de acces la telefonia fixa, 3,84 milioane sunt instalate abonatilor persoane fizice (+3,8% comparativ cu sfarsitul anului 2010), in timp ce 0,85 milioane de linii de acces sunt instalate la abonati persoane juridice (in crestere cu 5,4% fata de anul 2010).

Anul trecut romanii au vorbit circa 6 miliarde minute in retele fixe, in scadere cu 14% comparativ cu 2010.

In cea de-a doua jumatate a anului trecut, fiecare apel initiat de pe telefonul fix a durat in medie 3 minute si 10 secunde, in scadere cu 4 secunde fata de prima jumatate a anului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri