Astazi la filiala ANCOM din strada Lucian Blaga (din apropiere de Piata Unirii) a inceput licitatia de acordare a licentelor pe urmatoarele 15 luni, dar mai ales cele pe urmatorii 15 ani. Evenimentul este unul foarte important avand in vedere ca operatorii nu pot functiona fara licente, iar rezultatele din urma licitatiei ar putea schimba complet o piata evaluata la 3,5 miliarde de euro si cu circa 23,4 de milioane de clienti.
UPDATE: De la mic mare, reprezentantii operatorilor de telecom au ajuns la filiala ANCOM, unde a inceput licitatia privind acordarea licentelor pentru urmatoarele 15 luni, respectiv urmatorii 15 ani.

Primul oficial care a aparut in fata jurnalistilor a fost Catalin Marinescu, presedintele ANCOM (foto), acesta iesind in jurul orei 8.15 din filiala ANCOM. El i-a salutat pe reporteri si le-a urat succes.

















In jurul orei 8.35 au inceput sa apara si reprezentantii operatorilor, primii care au ajuns fiind cei ai Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala.

Echipa RCS&RDS a ajuns in jurul orei 8.38, printre acestia numarandu-se si Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului. Acestia au venit cu mai multe cutii, echipamente si pungi insriptionate RCS&RDS.

Cea de-a treia echipa care a ajuns in cladirea ANCOM este cea a Vodafone, aceasta fiind condusa de Florina Tanase, senior director legal, regulatory si corporate affairs in cadrul celui de-al doilea operator de telecom de pe piata locala. Ea i-a salutat pe jurnalisti. Intrebata fiind cum se asteapta sa fie ziua de astazi, ea a ridicat din umeri si a spus zambind: „Obisnuita”.

Dorin Odiatiu, public affairs, partnerships and wholesale director in cadrul Orange, cel mai mare operator de pe piata locala, a fost ultimul manager care a ajuns la licitatia care trebuia sa inceapa la ora 9. El a ajuns in jurul orei 9.02. Daca o mare parte dintre reprezentanti operatorilor pareau desprinsi dintr-un film Matrix, ei venind cu serviete din piele si ochelari la ochi, Odiatiu a venit imbracat lejer, avand in mana o punga a retailerului Drogerie Markt. El le-a zambit relaxat jurnalistilor.


Stirea initiala:


Desi in ultimii patru ani telecomul a fost unul dintre domeniile care au scazut, atat din cauza crizei, dar mai ales a tarifelor la servicii, tot in aceasta perioada domeniul s-a dezvoltat masiv mai ales datorita introducerii de noi dispozitive precum smartphone-uri sau tablete. Aceste echipamente au crescut semnificativ traficul de internet, dar a crescut si cererea de servicii, au aparut aplicatii care ne arata de la ce taxiuri putem chema in Bucuresti la ce filme ruleaza la cel mai apropiat mall.

Astfel, daca in urma cu 16 ani, atunci cand au fost oferite primele astfel de licente pentru Orange si Vodafone, miza era dezvoltarea serviciilor de voce, acum operatorii cres mai ales pe zona de internet, date.

Pe aceasta piata a telefoniei mobile se bat acum in special Orange, Vodafone si Cosmote, undeva in spate fiind si RCS&RDS. Insa gigantul dezvoltat de omul de faceri oradean Zoltan Teszari mizeaza tot mai mult pe zona de mobilitate si, daca ar investi masiv si in reteaua mobila asa cum a facut in serviciile fixe, ar putea deveni un jucator important in urmatorii ani.

Un jucator mai putin cunoscut pe segmentul consumer, dar important in zona de business, este 2K Telekom, o companie fondata de omul de afaceri Sebastian Ghita (fondatorul grupului Asesoft) si care in prezent este detinuta de fratele acestuia, Alexandru Ghita.

In timp ce operatorii isi doresc sa obtina cat mai ieftin licentele de care au nevoie pentru a-si continua businessul prin care sa atraga noi clienti si sa-I mentina pe cei actuali, statul isi doreste cat mai multi bani, el dorind sa obtina cel putin 730 de milioane de euro, acesta fiind valoarea totala a preturilor de pornire. Insa este foarte probabil ca suma obtinuta in final sa nu fie aceasta, avand in vedere ca probabil vor fi portiuni de spectru care nu se vor vinde, sau dimpotriva suma licitata pentru unele benzi, cum sunt cele de 800 si 900 MHz, sa creasca simtitor.

Insa, deocamdata, toate acestea sunt doar simple calcule de presa, iar pentru a afla rezultatele finale trebuie sa mai asteptam pana in octombrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri