Potrivit legislatiei, orice furnizor autorizat de retele publice de comunicatii, de servicii de comunicatii destinate publicului sau de servicii postale, care are venituri anuale de peste 100.000 de euro sau o cifra de afaceri care depaseste aceasta suma, are obligatia de a plati catre ANCOM un tarif de monitorizare anual, pe intreaga perioada in care detine calitatea de furnizor.

Tariful de monitorizare se calculeaza in functie de cifra de afaceri a furnizorilor sau de veniturile realizate de catre acestia in anul anterior celui pentru care se datoreaza, in functie de optiunea fiecaruia.

In prezent, 1.974 de furnizori de retele si servicii de comunicatii si de servicii postale sunt autorizati la ANCOM, dintre care 1.613 sunt furnizori de retele si comunicatii si 361 asigura servicii postale.

Dintre acestia, 344 de furnizori, dintre care 289 sunt furnizori autorizati de retele sau servicii de comunicatii electronice si 55 sunt furnizori de servicii postale, au o cifra de afaceri sau venituri realizate exclusiv din aceste activitati de peste 100.000 de euro anual.