Organismele de reglementare din Europa au acuzat Microsoft de incalcare a regulamentelor antitrust intrucat compania nu s-a aliniat intelegerii anterioare conform careia compania americana trebuia sa ofere un mai mare acces utilizatorilor de Windows la browsere concurente Internet Explorer, scrie NYTimes.

Decizia apartine lui Joaquin Almunia, sef al diviziei antitrust din Uniunea Europeana. Astfel, compania americana ar putea sa fie amendata sever pentru incalcarea intelegerii la care s-a ajuns in 2009. La acea data, Microsoft promitea ca va deschide mai multe canale posibile, clare, pentru ca utilizatorii sa poata alege mai usor intre alte browsere, pe langa Internet Explorer, preinstalat in Windows.

Milioane de utilizatori de Windows 7 SP1 nu au putut alege, cu usurinta si transparent, o alta versiune de software, in perioada februarie 2011-iulie 2012, conform CE.

Amenda posibila s-ar putea ridica la 10% din veniturile globale ale companiei, in cazul Microsoft suma fiind de 7 miliarde dolari. Analistii considera insa ca cel mai probabil nu se va ajunge la o amenda atat de mare.

Cea mai mare amenda data de autoritatile antitrust au fost de 1,1 mld. euro (1,4 mld. dolari) in 2009, impotriva Intel care, conform CE, a abuzat de pozitia dominatoare pe piata cip-urilor. Intel este inca in proces de apel al acestei decizii.

Importanta deciziei lui Almunia transcende insa Microsoft si reprezinta, spun analistii, un avertisment adresat si altor companii – Google in special, companie suspectata de abuz de pozitie dominanta pe motoare de cautare/publicitate search.

Microsoft si-a cerut scuze in iulie pentru incalcarea intelegerii, subliniind ca este vorba de o problema tehnica de care au aflat recent.

In 2009, Microsoft nu a fost amendata dar in schimb a fost de acord sa includa un sistem numit Browser Choice Screen in Windows. Prin acesta, utilizatorii puteau bifa foarte rapid ce browser doresc sa foloseasca intre Internet Explorer, Google Chrome sau Mozilla Firefox.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Saptamana de lucru de 4 zile: ce rezultate a avut Microsoft