Insa Magda Popescu, outside counsel in cadrul Business Software Alliance (BSA), organizatie care promoveaza industria de software, avertizeaza ca exista inca pericole legate de partajarea neautorizata de informatii de logare sau punerea la dispozitie neautorizata de software prin public sau private cloud.

“Continuam sa vorbim si in cloud de licenta, in sensul de acord de transmitere de drepturi de utilizare, cu respectarea anumitor termeni si conditii. La fel si despre pirateria software, in sensul de abuz de license, de incalcare a drepturilor titularilor si furnizorilor de software as a service”, afirma Popescu.

Cloud computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Pe de alta parte, plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate.

Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

Citeste si:

De altfel, 39% dintre utilizatorii de internet sunt incantati de ideea de folosire a cloudului, familiarizarea cu aceste sisteme fiind mai mare in pietele emergente, pentru ca acestea sunt mai deschise la noile tehnologii, dupa cum arata un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos pentru BSA.

In noua din tarile UE in care a fost derulat studiul, procentul de utilizare a cloudului este de 24%, fata de 34%, la nivel global.

Utilizarea tehnologiilor cloud variaza semnificativ intre statele membre ale Uniunii Europene, de la 39% in Grecia si Romania, la 17% in Ungaria si Germania, iar cei mai multi dintre europeni folosesc cloud computingul in interes personal-86%, potrivit Ipsos si BSA.