Toate agentiile mari de turism din Romania folosesc softurile create de compania lui. Pana acum nu a avut oameni de vanzari pe Romania si pana in urma cu cateva luni nici nu a aparut in presa. O companie care a crescut mult ramanand insa discreta. Iar, la inceputul anului, Cristian Dinca, fondator si CEO companiei de software DCS + Travel Technologies, a vandut un pachet minoritar catre fondul de investitii german Earlybird Venture Capital.

In varsta de 33 de ani, Cristian Dinca si-a fondat propria companie in 2002, cand era student in primul an la Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Fost olimpic national la chimie si informatica, a inceput creand site-uri si aplicatii, iar in 2003 a avut primul client din zona de turism, agentia Aero Travel. Pentru ca mereu i-a placut foarte mult programarea a ales sa mizeze pe zona de software pentru turism, iar din 2006 are clienti doar din acest domeniu. Astfel, a ajuns sa fie si cel mai mare jucator din Romania pe aceasta nisa, avand in jur de 50 de clienti mari din Romania si cateva sute din strainatate.

Printre clientii de pe piata locala cu care lucreaza se numara jucatori mari precum Happy Tour, Paravion, Eximtur, Prestige Tours, iar din afara tarii are in portofoliu nume precum Kenes Group (unul dintre cei mai mari organizatori de conferinte la nivel mondial), agentia de turism Thomas Cook sau Ansalem (Israel).

Dinca: 90% dintre clienti vin prin recomandari. Nu avem oameni de vanzari

De asemenea, 90% dintre clienti au venit prin recomandari, compania neavand pana acum echipa de vanzari in Romania.

"Abia acum vrem sa ne formam o echipa de vanzari. Pana acum, clientii vorbeau direct cu managerii responsabili de produse. Si sunt 13 ani de cand nu am pierdut clienti", afirma Dinca.

Astfel, DCS Plus este cea mai mare companie de software pentru industria de turism din Romania si unul dintre cei mai mari jucatori la nivel global.

„Mie mi-a placut foarte mult programarea, sunt pasionat de programare. Si industria de travel mi s-a parut cea mai complexa din punct de vedere al dezvoltarii de soft. Este o industrie foarte dinamica, mereu in schimbare, dintre toate domeniile mi se pare cea mai dificila”, afirma Dinca.

Anul trecut DCS Plus Travel Technologies, brandul sub care este cunoscuta compania DCS Fast Link, a avut afaceri de 1,38 milioane de euro si un profit net de 220.000 de euro, conform Ministerului de Finante. De asemenea, compania avea un numar mediu de 30 de angajati.
Datele publicate pe Ministerul de Finante reprezinta doar datele biroului din Romania. Mai mult de 50% din business este generat de clienti din afara tarii.

Softurile create de DCS Plus sunt folosite in 45 de tari din toate colturile lumii, insa cea mai mare crestere vine din Orientul Mijlociu (de aproape 70% de la an la an), Orientul Indepartat si America Latina. Europa creste anual cu mai putin de 5%, cu exceptia Europei de Est care este impulsionata de zona de turism online.

Primele propuneri de vanzare au venit in 2007

Nisarea pe un singur segment si atragerea a tot mai multi clienti mari a facut ca DCS Plus sa fie atractiva pentru investitori inca din 2007. De atunci si pana anul acesta cand Cristian Dinca, fondatorul companiei, a vandut un pachet minoritar de actiuni catre germanii de la Earlybird a primit opt propuneri de a ceda actiuni in companie.

Dinca nu a precizat dimensiunea pachetului cedat si nici valoarea tranzactiei.

De ce abia a opta oara a ales sa vanda?

„Noi nu cautam activ un investitor, insa aceasta investitie conteaza foarte mult, ne ajuta sa crestem mult mai rapid. Noi nu aveam nevoie de capital financiar, nu am avut niciun an pe piederi. De fapt, in criza, am crescut cel mai mult pentru ca am avut clienti din toate colturile lumii. Insa ne doream sa crestem si ei ne ajuta sa facem acest lucru mai bine si mai repede. I-am ales pe cei de la Early Bird pentru ca ne-a placut filosofia lor. Nu sunt axati pe obtinerea de profit cat mai rapid, nu sunt interesati aproape deloc de acest lucru. Ii intereseaza foarte mult dezvoltarea pe termen lung. De asemenea, sunt investitori care fac rar investitii, ei sunt un fond care au facut aproape 100 de investitii in 18 ani, ceea ce este foarte putin. Si in board au fosti si actuali antreprenori. Au dimensiunea si filosofia potrivita pentru noi”, afirma Dinca.

Discutiile au inceput in prima parte a anului trecut, iar tranzactia a fost incheiata in februarie anul acesta.

Earlybird, un fond de investitii lansat in 1997, a mai investit anul trecut in Romania si in platforma de recrutare TJobs. Investitia a fost facuta prin vehiculul Digital East Fund.

Vor sa ofere software in cloud si sa intre pe zona de aplicatii mobile

Printre planurile de dezvoltare ale DCS Plus dupa investitia celor de la Earlybird se numara extinderea pe segmentul companiilor mici si mijlocii prin lansarea in varianta cloud (de software ca serviciu) a programelor care acum sunt accesibile doar jucatorilor mari din turism. De asemenea, compania va intra pe segmentul aplicatiilor mobile.

"Daca acum avem cateva sute de clienti in toata lumea, incluzand Romania, odata cu lansarea versiunii in cloud. vom vorbi de mii de clienti. Practic, acum sunt sute de clienti care platesc mii de euro catre noi, iar pe viitor vor fi mii de companii care vor plati sute de euro. Astfel, vom oferi servicii pentru orice agentie de turism", spune seful DCS Plus.

El adauga ca daca in cazul unei companii mari bugetul de IT poate ajunge si la 100.000 de euro, un jucator mic are un buget de doar cateva sute de euro.

Intrarea pe segmentul cloud si al aplicatiilor mobile va duce la o dublarea a businessului in 2016 fata de anul acesta, dupa cum estimeaza Cristian Dinca. El nu a oferit informatii despre cifra de afaceri preconizata pentru 2015 ca urmare a clauzelor de confidentialitate din contractul cu cei de la Earlybird.

Vor un birou in Dubai

DCS Plus are 50 de angajati in biroul de la Bucuresti, in jur de 25-30 dintre acestia fiind in zona de dezvoltare software, iar restul in cea de suport si management. De asemenea, compania mai are un birou de vanzari, marketing si suport in Paris din 2012, iar Dinca ia in calcul deschiderea unui birou asemanator in Dubai.

“Cresterea este foarte mare in Orientul Mijlociu, aceasta este zona strategica de dezvoltare pentru noi. Nici nu se compara cu Europa la nivel de crestere”.

In urma cu 2-3 ani compania a luat in calcul deschiderea de birouri pentru devoltare de software si in alte tari in afara de cel din Romania, printre pietele luate in calcul fiind Bulgaria, Ucraina si Egipt.

Recruteaza doar dezvoltatori de top, nu juniori

„Egiptul este precum Romania acum 15-20 de ani in programare.Un programator senior castiga 400 de dolari, dar si in Ucraina si in Egipt este instabilitate politica. Iar in Bulgaria este la fel de dificil precum in Romania sa gasesti dezvoltatori. Si am renuntat. Noi si acum vrem sa angajam pentru biroul din Bucuresti, dar este foarte greu sa gasesti oameni, pentru ca vrem programatori de top. De exemplu, in 13 ani noi am avut doi oameni care au plecat. Pe langa pachetul salarial foarte atractiv, faptul ca toti sunt platiti pe carte de munca, conteaza ca ei lucreaza la proiecte interesante, majoritatea internationale. Noi facem produse proprii, proprietate intelectuala, nu outsourcing. Juniori nu prea am recrutat, dar si pe cei pe i-am angajat erau brilianti. Nu recrutam oameni pe care sa ii invatam ABC-ul programarii., nu putem absorbi asa ceva", explica Dinca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri