Una dintre chestiunile plasate de Apple pe ordinea de zi a adunarii de miercuri ar fi complicat procesul de emitere a unei noi categorii de actiuni preferentiale, prin introducerea votului actionarilor in procedura, scrie Mediafax.

Un judecator de la Tribunalul din Manhattan a aprobat solicitarea lui Einhorn de a bloca votul actionarilor pe aceasta chestiune.

"Suntem dezamagiti de decizia instantei. Propunerea face parte din efortul nostru de a ne imbunatati guvernanta corporatista si de a servi in interesul actionarilor nostri. Din pacate, din cauza deciziei de astazi, actionarii nu vor putea vota propunerea la adunarea anuala", se spune intr-un comunicat transmis de Apple.

Einhorn este astfel cu un pas mai aproape de rezervele de 137,1 miliarde de dolari acumulate de Apple. Miliardarul a atacat compania in instanta pentru a obtine sprijinul a cat mai multi dintre actionari, cu scopul final de a determina compania sa distribuie o parte din rezerve in randul actioanrilor, fie prin rascumpararea de actiuni, fie prin emiterea unei noi categorii de actiuni preferentiale cu un dividend substantial.

Actiunile Apple au scazut cu 36% din septembrie pana in prezent, din cauza temerilor ca perspectivele de crestere ale companiei s-au deteriorat.

"Este pacat ca trebuie sa apelam la justitie, insa ne bucuram ca este transmis un mesaj ferm catre management, ca ar trebui sa ia in calcul o strategie alternativa pentru utilizarea rezervelor", a declarat presedintele fondului Capital Advisors, unul dintre actionarii Apple care spijina initiativa lui Einhorn.

Apple se confrunta de cativa ani cu nemultumirea actionarilor privind modul in care utilizeaza rezervele de bani. Dupa ce a fost aproape de faliment in anii '90, inainte de revenirea lui Steve Jobs la conducere, Apple a acumulat rezerve impresionante de lichiditati datorita succesului produselor dezvoltate sub supravegherea sa, precum iPod, iPhone si iPad.

Compania a incercat sa rezolve divergentele cu actionarii anul trecut, anuntand distribuirea de dividende inclusiv din rezerve, insa mai multi investitori, in frunte cu Einhorn, vor masuri mai subtantiale.