Japonezii au creat smartphone-ul capabil sa masoare pulsul utilizatorului

O companie japoneza a prezentat luni un telefon mobil din gama smartphone care este capabil sa masoare pulsul utilizatorului dintr-o simpla "privire", informeaza agentie AFP, citata de Mediafax.

Firma Fujitsu intentioneaza sa comercializeze anul viitor aceasta inventie care va permite colectarea unor date utile despre sanatatea utilizatorului, de la locul sau de munca sau de acasa, fara a folosi instrumente de masurare deosebite.

Aparatul functioneaza prin masurarea variatiilor de "stralucire" a chipului unei persoane, cauzate de fluxul sangvin. Orientand acest smartphone spre chipul unei persoane, timp de cinci secunde, aparatul poate sa masoare concentratia de hemoglobina, folosindu-se de caracteristica acestei proteine de a absorbi lumina verde din spectrul vizibil.

Sistemul este capabil sa elimine din calculele sale miscarile capului si alte perturbatii, pentru a furniza o estimare precisa a ritmului cardiac, au anuntat cercetatorii de la Fujitsu.

Compania nipona a precizat faptul ca noul sistem va putea fi instalat nu doar pe telefoane mobile, ci si pe alte suporturi, precum ecrane de televizor si oglinzi.

"Sunt posibile si alte aplicatii, precum cele din sectorul securitatii, de exemplu, in locurile publice sau in punctele de control din aeroporturi, pentru a detecta persoanele bolnave sau care actioneaza intr-o maniera suspecta", au afirmat expertii de la Fujitsu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri