Investitiile in cloud computing ar trebui sa creeze aproximativ 14 milioane de locuri de munca la nivel de global intre 2011 si 2014 , conform unui studiu al companiei de cercetare International Data Corporation (IDC). Pe de alta parte, foarte multi angajati din departamentele IT se tem ca odata cu adoptarea serviciilor cloud in companiile in care lucreaza isi vor pierde joburile, in contextul in care o mare parte din hardware si aplicatii se vor afla la terti si vor fi folosite si platite pe modelul facturii la utilitati.

Odata cu adoptarea cloud, oamenii din departamentele de IT vor avea un altfel de job

“Nu este vorba neaparat ca isi vor pierde jobul, ci de faptul ca oamenii vor avea un altfel de job, va fi o schimbare in privinta abilitatilor. Nimeni nu scapa de Teoria lui Darwin, doar cei mai buni vor supravietui. In tehnologie, la orice schimbare mare, doar cei mai buni supravietuiesc”, a explicat Kanaan.

VMware este o companie americana cu activitate in zona serviciilor de virtualizare si cloud computing si venituri de circa 4,61 miliarde de dolari anul trecut, in crestere cu 22% fata de 2011.

Oficialul VMware nu a precizat cat inseamna zona EMEA din veniturile companiei, din motive confidentiale, insa a afirmat ca peste 50% din cifra de afaceri este generata de clientii din afara SUA.

Furnizorul de solutii IT are in jur de 500.000 de clienti la nivel mondial, atat companii mici si mijlocii, dat si corporatii cu venituri de zeci de miliarde de dolari.

“Vedem o mare val de adoptare a solutiilor de cloud si de virtualizare in EMEA. In general, clientii incep cu virtualizarea serverelor, iar apoi, pe masura ce se maturizeaza, isi pun solutiile cloud in toata arhitectura lor IT", spune Elie Kanaan.

Virtualizarea este o tehnologie care permite crearea unor servere/desktopuri virtuale in cadrul unuia singur. Astfel, informatiile de pe mai multe servere pot fi stocate pe un singur server.

Pe de alta parte, tehnologia cloud computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

Romania este cu 1-2 ani in urma Europei de Vest in privinta adoptarii cloud-ului

Investitiile in cloud computing la nivel global ar putea ajunge la 206,6 de miliarde de dolari in 2016, comparativ cu circa 109 miliarde de dolari anul trecut, conform unor date ale companiei de cercetare Gartner.

“Am citit niste statistici si am vazut ca in Romania solutiile de virtualizare sunt deocamdata mai importante decat adoptarea cloud computing. Insa daca te uiti la vestul Europei, vei gasi cloud computing in topul primelor trei lucruri la care este atent un director de tehnologie. Iar acest lucru este normal, pentru ca Romania este cu unu, doi ani in urma fata de tarile din vest in acest domeniu. Insa noi speram ca va fi mai rapida adoptarea cloud-ului in Romania, mai ales datorita conexiunilor foarte bune la internet, ceea ce inseamna un mare pas inainte. Pentru ca atunci cand vorbesti despre cloud, vorbesti despre conexiune la internet”, spune Kanaan.

El a adaugat ca bugetele clientilor VMware pentru solutii de cloud ori virtualizare variaza intre cateva mii de euro si cateva zeci de milioane de euro.

“Companiile mari investesc in medie cateva milioane de euro, in timp ce start-up-urile pana in 20.000 de euro, iar apoi adopta solutii noi si investesc mai mult”, a afirmat managerul.

Sef regional: Romania este o piata importanta. Avem un birou aici

In ceea ce priveste businessul companiei in Romania, oficialul VMware nu a oferit detalii despre venituri, numarul de angajati ori altfel de date financiare, insa a afirmat ca tara noastra este o piata importanta avand in vedere ca americanii au un birou local din 2009. Deocamdata, pentru Romania nu exista un purtator de cuvant care sa vorbeasca despre businessul VMware la nivel local, compania avand in schimb reprezentanti regionali.

“Romania impartaseste aceleasi trenduri cu toata Europa Centrala si de Est, avem proiecte frumoase aici. Suntem prezenti direct in Romania si avem clienti de la IMM-uri pana la companii foarte mari. Insa 100% din business il facem prin parteneri, avem mai mult de 30 de parteneri activi in Romania, o tara foarte importanta pentru ca avem un birou local”, spune Ivo Sladoljev, manager regional in cadrul VMware pentru 12 tari din zona Europei Centrale si de Est. printre care Romania, Albania, Ungaria, Bulgaria sau Moldova.

Sursa foto: VMware