In jur de 61% dintre companiile din Romania utilizeaza servicii de cloud computing (public sau privat), iar pana in 2017, toate companiile mari vor utiliza cel putin o forma de cloud computing, reiese dintr-un studiu al CIO Council (Asociatia Directorilor de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din Romania) realizat pe 107 companii din Romania.
De asemenea, serviciile pe care firmele sunt cel mai dispuse sa le mute in cloud sunt serviciul de e-mail, CRM si ERP.

Potrivit aceluiasi studiu, cele mai mari amenintari pe care companiile le vad in utilizarea cloud-ului includ securitatea, disponibilitatea datelor si serviciilor, precum si reglementarile legislative.

„Cloud-ul este un indicator macro al nivelului de industrializare al profesiei de IT”, explica Felix Enescu, membru al board-ului CIO Council si autor al studiului "Cloud Adoption. Strategiile de IT se redefinesc in business"

Pe de alta parte, Aurelian Sin, director de sisteme informatice in cadrul Danone pentru Europa de Sud Est, a declarat ca „de multe ori, in tarile Europei de Est, companiile au sisteme mult mai avansate decat in Europa de Vest si SUA, datorita perioadei in care au inceput tehnologizarea”.

Cele mai populare branduri de cloud

Din punct de vedere al notorietatii furnizorilor de cloud in Romania, Microsoft este brandul cel mai des mentionat de participantii la studiu, urmat de Amazon, Google, VMWare, IBM, Cisco, HP, Oracle si Apple.

De asemenea, Daniel Gruia, director general adjunct la Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul ANAF, a afirmat ca procesul implementarii unei astfel de tehnologii in zona publica este ingreunat de lipsa unei predictibilitati pe buget si a faptului ca nu exista cunostinte si specialisti care sa il sustina.

Ce inseamna cloud computing

Cloud Computing reprezinta o solutie prin care aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile online si astfel se elimina investitiile pentru achizitia si mentenanta hardware. Plata se face pe baza de abonament, in functie de gradul de utilizare a programelor cumparate. Practic, prin cloud computing antreprenorii pot utiliza serviciile si produsele IT pe care si le doresc, dar la costuri mult mai mici. Ajung astfel sa utilizeze produse si servicii pe care pana acum doar companiile mari, cu bugete IT de sute de mii si milioane de euro si le puteau permite.

“Cloud Adoption. Strategiile de IT se redefinesc in business.” este un studiu independent realizat CIO Council si a presupus participarea a 107 companii din Romania.

Dintre participanti, 48% au cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro si 58% au un buget de IT de peste un milion de euro. Studiul va putea fi achizitionat incepand cu 15 iulie 2013 de la CIO Council Romania.

CIO Council este Asociatia Directorilor de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din Romania si reuneste peste 80 de membri care detin sau au detinut functia de chief information officer/ director IT si activeaza in mari corporatii romanesti sau multinationale din toate domeniile de activitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri