Departamentul de Justitie va incerca sa dovedeasca faptul ca publisherii au vazut intrarea Apple pe piata cartilor electronice ca o oportunitate de a trece de la preturile mici ale Amazon.com la unele mai mari, stabilite chiar de publisheri.
"Dincolo de stralucirea care inconjoara cartile electornice si Apple, este un caz evident de fixare a preturilor", se arata in documentele inaintate tribunalului de Departamentul de Justitie.
Daca Apple va fi gasita responsabila de aceste acuzatii, ar putea sa se confrunte cu procese separate de plata a unor daune, din partea unui grup de state federale americane care s-au alaturat in 2012 procesului antitrust declansat de Departamentul de Justitie.
Anul trecut, Apple a incheiat un acord cu Comisia Europeana pentru inchiderea unei investigatii a institutiei privind preturile cartilor electronice. Acest acord nu a expus insa compania la procese private.
In SUA, judecatorul care prezideaza cazul, Denise Cote, a afirmat intr-o audiere preliminara de luna trecuta ca Departamentul de Justitie pare sa aiba un avantaj, avand capacitatea sa prezinte la proces dovezi directe privind participarea Apple la conspiratia de crestere a preturilor cartilor electronice.