Departamentul Justitiei a acuzat Apple ca s-a inteles cu editurile in ianuarie 2010 sa le permita sa stabileasca preturi mai ridicate pentru titlurile cu vanzari mari si cele nou lansate, ca raspuns la problema constituita pentru edituri de preturile reduse impuse de retailerul Amazon. Publisherii au vazut intrarea Apple pe piata cartilor electronice ca o oportunitate de a trece de la preturile mici ale Amazon la unele mai mari, stabilite chiar de ei.
In contextul pregatirilor pentru lansarea iPad, Apple a sugerat un model in care editurile sa stabileasca pretul cartilor, iar Apple sa primeasca o parte de 30% din suma. Apple a cerut, de asemenea, ca editurile sa nu permita retailerilor rivali sa vanda aceleasi carti la preturi mai scazute.
Preturile au crescut in urma intelegerii Apple cu editurile, uau afirmat autoritatile americane.
Toate cele cinci edituri au incheiat acorduri amiabile cu Departamentul Justitiei, precum si cu un grup format din procurori generali ai unor state americane. Apple a refuzat un acord amiabil si a preferat procesul.
Anul trecut, Apple a incheiat un acord cu Comisia Europeana pentru inchiderea unei investigatii a institutiei privind preturile cartilor electronice. Acest acord nu a expus insa compania la procese private.