Romania ocupa in acest an pozitia a 48-a intr-un top al inovatiei realizat de catre Universitatea Cornell din SUA, scoala de management franceza INSEAD si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI), castigand patru pozitii fata de anul trecut. Chiar si asa, Romania se afla inca in spatele unor state precum Costa Rica (39) sau Barbados (47), dar si al vecinilor nostri de peste Prut, Republica Moldova clasandu-se pe pozitia 45.

Global Innovation Index 2013

Principalele criterii de care s-a tinut cont in realizarea clasamentului include statistici legate de sistemul politic si de guvernamant al statului, nivelul educatiei si al calitatii invatamantului, infrastructura, mediul de afaceri, tehnologia sau activitatea pe zona creativa si online.

Printre punctele tari la care exceleaza Romania se numara sustenabilitatea mediului si al proiectelor ecologice, dar si interesul pentru aceasta problema (pozitia 8/142), usurinta cu care se pot lua credite (pozitia 12/142), impactul educatiei tehnologice si al deprinderilor informatice ale populatiei (pozitiile 13/142, 20/142, 26/142).

La polul opus, nivelul clasarii Universitatilor din Romania este relativ scazut (pozitia 68/142), exista un nivel scazut al cercetarii industriale si in educatie (pozitia 110/142) sau al bunurilor intangibile / materiale (pozitia 112/142).

In primele 25 de pozitii ale clasamentului nu au existat schimbari majore, a doua parte a acestuia fiind cu adevarat relevant.

Chiar si asa, au existat mici schimbari si in topul celor mai inovative tari la nivel global. Primele doua pozitii din clasament au ramas neschimbate – aici regasindu-se Elvetia si Suedia, pe pozitia a treia situandu-se Marea Britanie, in urcare cu doua pozitii.



Pe pozitiile urmatoare se afla Olanda (in urcare cu doua locuri), Statele Unite ale Americii, care au castigat cinci pozitii, Finlanda (in coborare cu doua), Hong Kong, Singapore (in scadere cu cinci), Danemarca sau Irlanda.

In topul statelor campioane la inovatie in functie de regiuni, Europa domina clasamentul, urmat de regiunea Americii de Nord (SUA + Canada), Sud-Estul Asiei si Oceaniei (prin Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda), urmat de regiunea Africii de Nord si Vestul Asiei (Israel, Cipru, Emiratele Arabe Unite), America Latina, Asia Centrala si de Sud, dar si Africa Sud-Sahariana.



Clasamentul, care cuprinde 142 de tari, a fost realizat prin intermediul a 84 de indicatori, luandu-se in calcul in special calitatea universitatilor, posibilitatea microfinantarii si numarul firmelor finantate cu capital de risc.

In clasamentul de anul trecut al statelor care au inovat la nivel tehnologic, Romania ocupa pozitia a 52-a, fiind surclasata de state precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria sau Mauritius.

Pe pozitia 51 a clasamentului, cu un loc in fata Romaniei se afla Rusia, in timp ce in spatele tarii noastre se afla Brunei.

In regiunea Europei, Romania ocupa anul trecut pozitia a 33-a, aflandu-se in spatele Rusiei si in fata Macedoniei. De altfel, Macedonia ocupa pozitia a 62-a in clasamentul general.

Pentru al treilea an consecutiv, Elvetia si Suedia domina topul care se bazeaza pe o crestere a numarului de locuri de munca in acest domeniu, productia si evolutia acestora.

Totodata, raportul releva ca tarile care au investit in cercetare si dezvoltare s-au clasat mult mai bine decat celelalte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri