In prezent, cele 28 de state membre au mai multe legi privind aceste infractiuni insa, in curand, vor introduce una universala, pentru toate tarile membre.

Decizia implica o pedeapsa de minim 2 ani inchisoare pentru tentativa de a accesa, ilegal, informatii de pe sisteme.

Pedeapsa maxima pentru atacuri impotriva unor infrastructuri precum uzine, mijloace de transport sau retele guvernamentale va fi de peste cinci ani, mai mult decat este pedeapsa in prezent in majoritatea statelor.

Decizia creste de asemenea pedepsele pentru interceptarea comunicatiilor sau producerea si vanzarea de echipamente pentru a face acest lucru.

Infractorii cibernetici infecteaza deseori computere pentru a realiza “armate de computere zombie” numite “botnets” si trimit astfel email-uri spam continand link-uri malitioase si atasamente, si infecteaza site-uri legitime cu virusi.

Citeste si:

In iunie, Microsoft a ajutat la spargerea unei retele masive de botnets care ar fi furat peste 500 mil. dolari din conturi bancare de-a lungul anilor.

Parlamentul din Strasbourg a votat 541 la 91 cu 9 abtineri noua propunere de crestere a pedepselor. Danemarca a dorit sa faca caz aparte, pastrandu-si legislatia interna.

Guvernele UE, inclusiv Guvernul Romaniei, au doi ani pentru a transcrie decizia in lege nationala.