Microsoft a colaborat indeaproape cu serviciile americane de informatii cu scopul de a permite interceptarea utilizatorilor sai, ajutand Agentia pentru securitate nationala (NSA) sa ocoleasca sistemul de criptare al companiei, potrivit unor documente "strict secrete", dezvaluie editia online a The Guardian, citata de Mediafax.
Documentele arata ca Microsoft a ajutat NSA sa ocoleasca criptarea cu scopul de a raspunde unor ingrijorari ale agentiei, care se temea ca nu va putea intercepta conversatii online pe noul portal Outlokk.com; ca agentia avea deja acces, in etapa prealabila criptarii la e-mailuri pe Outlook.com, inclusiv pe Hotmail si ca gigantul a colaborat cu FBI anul acesta pentru a permite NSA un acces mai usor via PRISM la serviciul de tip nor de stocare SkyDrive, care are in prezent peste 250 de milioane de utuilizatori in intreaga lume.
Documentele mai arata ca Microsoft a colaborat si cu Unitatea FBI pentru Interceptarea Datelor pentru a "intelege" potentiale probleme privind o optiune oferita de Outlook.com ce le permite utilizatorilor sa creeze adrese de e-mail de tip alias; ca in iulie 2012, dupa noua luni de la cumpararea Skype de catre Microsoft, NSA s-a laudat ca o noua capabilitate a triplat numarul de apeluri video pe Skype colectate prin PRISM si ca materialul colectat prin PRISM este impartasit in mod curent cu FBI si CIA, un document NSA calificand programul drept "un sport de echipa".
Potrivit publicatiei britanice, ultimele dezvaluiri despre NSA releva si mai mult tensiunile dintre Silicon Valley si administratia Obama. Toate firmele majore in domeniul ITC depun eforturi de lobby ca Guvernul sa le permita sa dezvaluie amploarea si natura cooperarii lor cu NSA, pentru a da curs ingrijorarilor clientilor cu privire la securitate. Directorii acestor giganti se confrunta cu dificultati in a se distanta de probele privind colaborarea si insista asupra faptului ca este vorba despre o obligatie legala.
Ultimele documente provin de la divizia NSA Special Source Operations (SSO), calificata de Edward Snowden drept "bijuteria coroanei" agentiei. Ea este insarcinata cu toate programele ce vizeaza sistemele comunicatiilor americane, prin parteneriate de tip corporatist ca PRISM, iar FBI actioneaza ca legatura intre agentiile de informatii si Silicon Valley in privinta PRISM.
Informatiile pe care NSA le colecteaza prin PRISM sunt impartasite in mod curent atat cu FBI, cat si cu CIA. Un buletin informativ din 3 august 2012 descrie cum si-a extins NSA impartasirea de date cu celelalte doua agentii. Buletinul dezvaluie ca NSA a automatizat impartasirea unor caracteristici ale PRISM utilizand un software care le "permite partenerilor nostri sa vada ce selectori (termeni de cautare) introduce NSA in PRISM".
"FBI si CIA pot cere ulterior o copie a datelor colectate (prin) PRISM dupa orice selector", se arata in continuare in document, care conchide ca "aceste doua activitati subliniaza faptul ca PRISM este un sport de echipa!", potrivit The Guardian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri