Camera Reprezentantilor americana a respins, miercuri, un amendament care viza taierea finantarii pentru programul de supraveghere al NSA ce are ca scop colectarea datelor telefonice a milioane de americani, relateaza Mediafax care citeaza AFP.

Acest amendament, depus dupa dezvaluirile lui Edward Snowden privind amploarea programelor de supraveghere ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA), era sustinut de o coalitie heteroclita de alesi de la membri foarte conservatori ai miscarii Tea Party la democrati de stanga. Acesta a fost respins cu 217 voturi impotriva si 205 pentru.
Fostul consultant Edward Snowden a dezvaluit in special la inceputul lunii iunie ca NSA colecteaza, in numele luptei antiteroriste, metadatele (numarul format, durata apelului) comunicatiilor a milioane de americani cu autorizatia unei instante secrete.
Textul respins miercuri a fost depus de un tanar ales republican din Michigan (nord), Justin Amash. "Guvernul strange date telefonice, fara ca nimeni sa stie, de la toti americanii din Statele Unite", a declarat acesta in cursul dezbaterilor tensionate, cu putin inainte de vot.
Obiectivul sau, a argumentat el, era de a face astfel incat supravegherea sa se aplice numai americanilor vizati de o ancheta specifica.
Democratul Jim Moran, care a votat in favoarea amendamentului Amash, a apreciat pe Twitter ca acesta "nu este perfect, insa arata clar ca NSA trebuie sa fie reformata pentru a proteja intimitatea americanilor".
Acest amendament a fost inclus intr-un vast proiect de lege asupra proiectului de buget al departamentului Apararii, aflat in prezent in dezbatere in Camera Reprezentantilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Partidul lui Tariceanu, membru al ALDE european, cu cateva conditii