Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 319 voturi "pentru", 7 abtineri si doar un vot "impotriva", OUG prin care se maresc cu 25% salariile din sanatate, dar si cu 10% salariile tuturor bugetarilor, daca nu au beneficiat anterior si de alte majorari, asa cum stabileste un amendament al PSD.

OUG 35/2015 prevedea, initial, majorarea cu 25% a salariului brut/soldei lunare brute/salariului lunar brut de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, incepand cu 1 octombrie 2015 fata de nivelul avut in luna septembrie 2015. In textul Ordonantei se stabilea si asigurarea unui cadru institutional pentru includerea tinerilor specialisti din sanatate si invatamant in categoria persoanelor care pot inchiria locuinte realizate prin programele A.N.L, scrie Mediafax.

Ordonanta fusese adoptata de Senat, iar in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor a fost adoptat si un amendament al PSD prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat in cursul anului de majorari urmeaza sa fie marite cu 10%. In aceasta categorie intra personalul din administratie, cultura, justitie, ordine publica si siguranta nationala, unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 319 voturi "pentru", 7 abtineri si un vot "impotriva". Liberalii s-au opus initial amendamentului PSD, cerand mai intai date suplimentare de la Ministerul de Finante, cu privire la impactul bugetar. Deputatii au respins insa retrimiterea proiectului la comisii. Ulterior, copresedintele PNL Alina Gorghiu a explicat pozitia liberalilor.

"E o zi importanta in Parlament. (...) Am ajuns la concluzia ca votul nostru pentru acest proiect este esential, motiv pentru care PNL voteaza aceasta lege, cu un amendament foarte clar, cu solicitarea ca asteptam un studiu de impact ulterior care sa arate in ce masura este realizabila aceasta aplicare. Acest lucru poate fi realizat, desigur, de noul Guvern", a spus Gorghiu.

Citeste si:
Profesorii de la scolile din Sectorul 6 vor intra luni in greva
Profesorii de la scolile din...

Legea urmeaza sa ramana in Parlament pentru a fi, eventual, contestata la Curtea Constitutionala - desi niciun grup parlamentar nu a anuntat aceasta intentie - urmand ca apoi sa ajunga la Palatul Cotroceni pentru promulgare.

Masura maririi salariilor din sanatate cu 25% este deja in vigoare, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei, in luna august. Modificarile aduse de Parlament, respectiv masura privind salariile tuturor bugetarilor, va intra in aplicare cu termenul de 1 decembrie doar dupa promulgarea actului normativ de catre presedintele Klaus Iohannis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului