Trendul la moda, care acapara majoritatea discutiilor, era “exodul de creiere“. Cum plecau cei mai buni dintre noi in afara pentru o sansa la o viata mai buna. Pentru o sansa de a castiga un salariu corect pentru inteligenta lor.

In acele vremuri, imi aduc aminte ca ne uitam la indieni. La rusi. Si, poate fara sa stim de ce, la chinezi. Cam astia erau, asa, generic, competitorii pe care ii intalneam si de la care incercam sa furam meserie.

Treptat-treptat, exodul s-a redus. Oamenii buni au descoperit ca daca sunt chiar foarte buni si profesionisti pot castiga foarte bine si in Romania. De plecat parca nu mai pleaca atat de multi ingineri sau programatori. Doctori, in mod cert, inca mai pleaca.
Industria romaneasca de IT a inceput sa creasca. Pornind de la tehnologii usoare, asa numitele programe pentru casele de schimb valutar, la site-uri de web, la produse competitive. La programare adevarata, cu tehnologii de ultima generatie. Fiecare ce a stiut si ce i-a fost poate mai usor.

Insa si piata mondiala a evoluat intre timp, lasand in urma strategiile noastre de tipul “drumul cel mai usor“.
Centrele de inginerie si cercetare din India sunt de dimensiuni la care romanii doar pot visa
Am fost in India anul trecut pentru prima oara. Dincolo de experienta culturala, am ramas surprins de doua lucruri, in principal. De faptul ca oamenii erau draguti, serviabili si le facea placere sa interactioneze cu tine, sa te ajute, sa iti rezolve problemele. Era totul foarte usor. Trebuia doar sa ai niste probleme de rezolvat si niste bani, nu prea multi, ca sa poti plati.

Citeste intregul text in editorialul: Unde isi are locul Romania in industria mondiala de IT?