Aceasta situatie are loc in contextul in care "in Bucuresti exista mai degraba o tendinta in care absolventul de facultate cu specific informatic, precum automatica sau cibernetica, isi doreste in general sa se angajeze la o multinationala si sa aiba un salariu bun. Pe de alta parte, in Cluj se considera insa din ce in mai mult idea unei afaceri pornite de la zero, un start-up, care sa creasca intr-o anumita perioada de timp", apreciaza Serban Tir, la Start-Up Wall-Street, emisiune moderata si realizata de Claudiu Vrinceanu (vrinceanu.ro).

In opinia sa, nivelul salarial nu reprezinta un factor decizional in aceasta alegere, ci ma degraba reprezinta "o chestiune legata de cultura si de mediu". "As spune despre Cluj in mod special ca exista destul de multe initiative antreprenoriale. Suntem la momentul in care stam de vorba cu diverse start-up-uri in vederea unei selectii si intelegerii nevoilor lor si a stabilirii in ce masura putem colabora si ajuta. Clujul in opinia mea in prezent din punct de vedere al initiativelor este peste Bucuresti sau poate cel putin la fel".

Nu in ultimul rand, Serban Tir adauga ca unul dintre avantajele Romaniei in comparatie cu alte natiuni care dau ingineri IT este reprezentat de stabilitatea angajatilor ca forta de munca. In general, turnover-ul in Romania este relativ scazut. Spre comparatie, in India ajunge si la 50%. Am avut cu toate acestea si noi angajati care s-au dus spre mari firme, dar acestea sunt mai degraba exceptii si nu reguli. Este o chestiune care tine de o mentalitate personala. Daca te duci in Silicon Valley si te angajezi la Google, este clar ca vei fi un angajat pe langa altii in numar de ordinul miilor si vei avea doar coltisorul tau. In Romania antreprenoriala insa gradul de libertate este mai mare".

Esti antreprenor in industria de IT&C? Pe 24 Septembrie Gemini Solutions va organiza un eveniment la care va lansa incubatorul de afaceri "The Foundry". Evenimentul il va avea ca invitat special pe Nicolas El Baze, un cunoscut venture capitalist din Silicon Valley. Inscrie-te aici la eveniment si poti interactiona cu un venture capitalist din Silicon Valley.

Daniel Buda cere premierului...
Citeste si: Daniel Buda cere explicatii premierului privind spitalele regionale