Belgacom a depus o plangere, pe 19 iulie, pentru "acces neautorizat" la sistemul sau informatic intern, a anuntat, pe de alta parte, parchetul federal belgian.

"Ancheta arata ca piratarea a fost posibila doar prin angajarea unor mijloace financiare si logistice importante de catre instrusi. Acest lucru, dar si complexitatea tehnicii de piratare (intre altele utilizarea de programe de tip malware specifice si tehnici de criptare avansate) si amploarea acesteia, orienteaza investigatorii pe pista unei operatiuni internationale de spionaj de stat", a precizat parchetul.

"Pe baza informatiilor de care dispunem in prezent, obiectul piratarii pare mai degraba sa fie colectarea de informatii strategice, ci nu comiterea unor actiuni de sabotaj, cauzarea unor pagube economice sau altele. Continuarea anchetei va arata daca aceste prime constatari pot fi confirmate", a adaugat acesta.

Guvernul belgian a anuntat imediat, intr-un comunicat, ca daca va fi confirmata "implicarea la nivel inalt a unei tari", va "intreprinde demersuri adecvate", fara sa citeze, insa, Statele Unite sau alte tari.

SUA au spionat peste 500 de...
Citeste si: SUA au spionat peste 500 milioane de inregistrari telefonice in 2017

Belgacom, care este controlata de statul belgian, confirma ca a gasit "urme ale unei intruziuni in sistemul informatic intern al companiei" si precizeaza ca a depus o plangere impotriva unui autor necunoscut.

Este vorba despre o operatiune a Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) care dura cel putin din 2011, a dat asigurari ziarul de limba olandeza De Standaard, fara sa isi dezvaluie sursele.

Potrivit cotidianului, Agentia americana, ale carei activitati de spionaj la scara mare au fost dezvaluite de fostul agent Edward Snowden, era interesata in special de una dintre filialele grupului belgian - Belgacom International Carrier Services (BICS).

Detinuta de catre Belgacom, Swisscom si compania sud-africana MTN, BICS este un actor major in cadrul transferurilor de date vocale, SMS-urilor sau traficului de date pe Internet intre operatori de telefonie mobila sau fixa in intreaga lume, dar in special in Africa si Orientul Mijlociu.

Israelul a inceput sa trimita...
Citeste si: Israelul informeaza mii de imigranti ca vor fi deportati

"Au fost inregistrate in principal comunicatii cu numere din tari ca Yemen, Siria sau alte state considerate cu probleme de catre Statele Unite", scrie De Standaard.