In jur de 80% dintre cele intre 200-300.000 de companii din Romania care au mai putin de 25 de calculatoare nu folosesc nici macar un server si apeleaza la stick-uri de memorie pentru a-si transfera informatiile, a declarat pentru wall-street.ro, Marius Filipas, server & tools business group lead in cadrul filialei locale a Microsoft.

Produsele Microsoft in Romania sunt impartite in trei segmente: Windows Client, Office (productivitate) si servere (infrastructura si business intelligence), iar segmentul de servere inseamna in jur de 30% din cifra de afaceri.

Microsoft Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 33,3 milioane de euro, insa cifra de afaceri raportata la Registrul Comertului de companie nu reprezinta intreg businessul Microsoft pe piata locala. Cifrele declarate reprezinta veniturile directe realizate in activitati de consultanta si servicii si veniturile din activitatile de marketing pentru produsele si solutiile Microsoft.

“Companiile cu peste 250 de computere sunt cei mai mari consumatori de servere in Romania si ei iti influenteaza major businessul. Pe de alta parte, in jur de 80% dintre companiile cu pana in 25 de calculatoare nu au servere si folosesc inca stick-uri de memorie pentru a-si transfera datele. In aceste companii care nu au servere, primul lucru pe care trebuie sa-l faca managerii este sa isi securizeze datele. De asemenea, pentru a atrage clienti in acest segment trebuie sa investesti foarte mult in educatie”, a afirmat managerul.

55% dintre companii folosesc inca Windows Server 2003

El a mai spus ca in prezent cel mai mare competitor al Microsoft pe segmentul de servere este chiar Microsoft pentru ca peste 55% din companii folosesc inca Windows Server 2003, iar clientii sunt inca dificil de convins sa treaca la Windows Server 2012 R2, noua versiune de servere a companiei.

“In zona de mid-market, adica pentru companiile intre 50-150 de calculatoare, orice schimbare induce frica, reticenta, comoditate. Problema e ca daca nu te schimbi, iti moare businessul, Am facut un studiu cu GFK anul trecut si i-am intrebat pe manageri care este primul proiect de IT la care se gandesc, iar pe primul loc era virtualizarea. Se duc in zona aceasta, dar nu o fac in mod natural, se intreaba de ce au nevoie de asa ceva”, explica Filipas.

Virtualizarea este o tehnologie prin care informatiile de pe mai multe servere, chiar sute ori mii, pot fi stocate pe un singur server.

Serverele scad ca hardware, dar cresc pe virtualizare

“Piata serverelor din Romania scade ca hardware, dar 32% din serverele nou livrate in piata se virtualizeaza si cifra este in crestere, pentru ca acum doi ani procentul era la 28%. Suntem in top 4 in Europa Centrala si de Est din acest punct de vedere. Asta inseamna ca hardware-ul scade, dar nevoia de servere creste. Pentru ca la zece servere, daca trei se virtualizeaza si de obicei se virtualizeaza cu patru aplicatii, am inca 12 servere, deci inseamna ca la 10 servere livrate inseamna ca ajung la 19 servere in piata. Noi credem ca va fi o scadere de circa 10% pe piata locala a serverelor intre iulie 2013 si iunie 2014, dar va creste pe virtualizare. Iar trendul in regiune este la fel, partea de virtualizare creste cu in jur de un punct procentual la fiecare trimestru”, a mai spus Filipas.

Potrivit managerului in prezent la nivel global sunt patru tendinte importante: big data (utilizarea de cantitati mari de informatii), cloud- sa ai o infrastructura flexibila si scalabila, dispozitive mobile - sa poti lucra de oriunde si modernizarea aplicatiilor.

“Pentru a adresa aceste tendinte noi vorbim despre patru directii in cadrul companiei: transformarea centrelor de date, inlegerea datelor pe care le detii, implementarea de solutii IT in companii centrate pe angajati si dezvoltarea de aplicatii moderne pentru business”, a explicat Filipas.

1. Transformarea centrelor de date
La nivel global, in jur de 45% din bugetele IT ale companiilor vor fi cheltuite pana in 2020 pentru zona de cloud, iar 74% din companiile foarte mari se asteapta sa isi poata muta serverele atat in cloud public cat si privat.
In schimb, in Romania, companiile pun accentul pe consolidare IT la nivel operational si de resurse. Acest lucru la nivel mondial este pe locul al cincilea pentru ca au trecut deja de aceasta etapa, diferenta intre noi si ei este in jurul a doi ani. O a doua prioritate in Romania este reducerea costurilor IT, iar a treia implementarea si imbunatatirea produselor.
De asemenea, 18% dintre respondenti folosesc cloud privat si public, 39% nu folosesc deloc cloud, iar 36% folosesc cloud privat.

2. Big data
Lumea este reticenta fata de big data, insa 59% dintre respondenti nu sunt deschisi catre acest trend din lipsa de cunoastere si pregatire.

In Romania in cadrul unui studiu realizat anul acesta de CIO Council utilizarea informatiilor este pe locul al cincilea intre prioritatile de IT.

3. Mobility workforce
Un nou trend este sa lucrezi de oriunde, iar un studiu din 17 tari a aratat ca peste 50% dintre respondenti folosesc peste trei dispozitive: tableta, telefon si laptop. Multe din firme vor trebui sa gestioneze mai mult de doua sisteme de operare.
In strainatate aceste trend al fortei de munca mobile este pe locul al treilea, dar, din pacate, in Romania este pe locul al X-lea in opinia specialistilor IT.

4. Aplicatii moderne
La nivel mondial 25% din bugetele pentru aplicatii externalizate vor fi in zona de mobilitate, cloud, analytics si social. Pe de alta parte, 50% din investitiile in modernizarea aplicatiilor vor merge catre zona de functionalitate.

Marius Filipas va oferi mai multe detalii despre adoptarea solutiilor cloud si felul in care vor acestea vor schimba centrele de date din Romania in cadrul Microsoft Summit, cel mai mare eveniment al companiei din acest an, care va avea loc pe 6-7 noiembrie in Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri