Motorul de cautare online Google si-a modificat, sambata, logoul pentru a sarbatori solstitiul de iarna, eveniment ce marcheaza inceputul iernii astronomice.

Conform Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, ca in fiecare an, deși iarna meteorologica sosește inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de mișcarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta mișcarii reale a Pamantului in jurul Soarelui, scrie Mediafax.

Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului iși pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33' fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei cerești numit "ecliptica", a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27'. La momentul solstitiului de iarna Soarele se afla in emisfera australa a sferei cerești, la distanta unghiulara maxima de 23° 27' sud fata de ecuator, el efectuand mișcarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului". Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a noptilor, precum și succesiunea anotimpurilor.

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el "urca" - tinand cont de latitudinea medie a Romaniei, de 45° - la numai 21° fata de orizont. In consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 16 ore și 10 minute. Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.

Momentul solstitiului de iarna, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Citeste si:
Gigantii tech, chemați să ajute în lupta împotriva coronavirus
Gigantii tech, chemați să...

Google isi modifica frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Coronavirus: Youtube reduce calitatea streaming-ului în Europa
Setari Cookie-uri