La finalul acestei luni trecem la ora de iarna, moment in care va trebui sa dam ceasurile inapoi cu o ora. Data stabilita pentru intrarea in vigoare a orei de iarna in Romania pica in ultima noapte de duminica spre luni din octombrie

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in lunile Martie si Octombrie. In luna Martie, atunci cand se trece la ora de vara, ceasul se da cu o ora inainte iar in lunaOctombrie aceasta ora reapare, ceasul fiind dat cu o ora in urma.

De doua ori pe an are loc schimbarea orei, in lunile Martie si Octombrie. In luna martie a anului are loc trecerea la ora de vara, moment in care ceasul se da cu o ora inainte, iar in luna octombrie romanii trec la ora de iarna, dand ceasurile cu o ora inapoi. Romania a adoptat ora de iarna incepand din anul 1932, aceasta fiind folosita de peste 100 de tari din intreaga lume.

Aceasta trecere la ora de iarna a fost adoptata le ofera cetatenilor o ora in plus de somn dar si ocazia de a se bucura de mai multa lumina naturala in timpul zilei, perioada ce odata cu venirea anotimpurilor friguroase devine mai scurta, noptile geroase preluand conducerea.

Ora de iarna 2018: cand va trebui sa dam ceasurile inapoi

Ora de iarna 2018 cand trecem la ora de iarna

sursa foto: aquatt/shutterstock.com

In noaptea dintre 28 octombrie si 29 octombrie Romania va trece la ora de iarna, moment in care ora 4:00 va deveni ora 3:00. Tot acest proces a creat o serie de polemici, dezbatute intens la nivelul Uniunii Europene.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) va trebui sa decida pana la sfarsitul lui aprilie 2019 daca prefera sa mentina ora de vara sau mai degraba cea de iarna, daca proiectul menit sa puna capat anul viitor schimbarilor sezoniere de ora va fi ratificat, a precizat vineri Comisia Europeana, informeaza AFP.

Presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri in fata europarlamentarilor pozitia sa de a pune capat acestei obligatii impopulare de a da ceasurile cu o ora inainte in martie, apoi de a le da cu o ora in urma in octombrie.

Aceasta propunere trebuie sa fie adoptata de Parlamentul European si Consiliul UE pentru a deveni efectiva.

Apoi, "statele membre sunt cele care trebuie sa decida ce ora vor sa pastreze: ora de vara sau ora de iarna", a precizat vineri comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, in timpul unei conferinte de presa pentru prezentarea proiectului la Bruxelles. Prin urmare, este teoretic posibil ca tari vecine sa faca alegeri diferite, a admis ea, declarandu-se totusi "sigura" ca statele membre "vor face un efort" de coordonare.

Comisia Europeana le cere tarilor din UE sa-si comunice alegerea pana cel tarziu la sfarsitul lui aprilie 2019. Daca acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vara.

Trecerea la ora de iarna: ce se intampla cu tarile care vor sa revina in mod permanent la aceasta

ora de iarna 2018 trecerea la ora de iarna

sursa foto: Stephanie Frey / Shutterstock.com

Tarile care vor dori sa revina in mod permanent la ora de iarna vor avea ulterior posibilitatea sa schimbe ora la 27 octombrie 2019, dupa care schimbarile din motive senzoniere nu vor mai fi posibile.

Comisia se sprijina inclusiv pe rezultatul unei consultari publice online realizate vara aceasta, la care au raspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronuntat in favoarea abolirii schimbarii de ora.

Aceasta constrangere a fost introdusa din motive de economisire a energiei, insa acestea ar fi marginale, potrivit Comisiei, in timp ce schimbarile de ora sunt tot mai mult criticate pentru impactul lor negativ asupra sanatatii.

Tarile din UE sunt in prezent regrupate pe trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 tari) si ora Europei de Est

Sursa foto: Karean roach / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri