Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a suspendat pentru o perioada de 60 de zile activitatea a 49 de furnizori de comunicatii care nu si-au indeplinit obligatiile de transmitere a datelor statistice aferente primului semestru al anului 2013.

Dupa expirarea termenului limita de transmitere a datelor statistice aferente primului semestru al anului 2013, in luna februarie ANCOM a comunicat decizii de suspendare catre 187 de furnizori de comunicatii electronice pentru nerespectarea obligatiilor legale cu privire la transmiterea acestora.

Prin aceste decizii furnizorilor li s-a acordat un termen de 45 de zile pentru a-si indeplini obligatiile, urmand ca dupa aceasta perioada sa intre in vigoare decizia de suspendare a dreptului de a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice pe baza autorizatiei generale pentru 60 de zile.

"49 dintre furnizorii carora li s-au transmis decizii de suspendare a serviciilor au intrat in perioada de suspendare temporara a activitatii"
.
Suspendarea va inceta in momentul in care isi vor indeplini obligatia de transmitere a datelor statistice. In cazul in care nici dupa scurgerea acestui termen nu vor fi raportate datele, Autoritatea va emite o decizie definitiva de retragere a dreptului de a mai furniza retele sau servicii de comunicatii electronice pe baza autorizatiei generale.

ANCOM a creat si a pus la dispozitia furnizorilor o aplicatie informatica online pentru transmiterea datelor statistice semestriale, iar de la data de 1 iulie 2013, furnizorii de comunicatii electronice au obligatia de a transmite datele catre ANCOM exclusiv prin intermediul acestei aplicatii, utilizand semnatura electronica certificata.

Datele statistice se folosesc la monitorizarea periodica a pietei de comunicatii electronice din Romania si la elaborarea studiilor si analizelor de piata necesare procesului de reglementare a pietelor, Autoritatea fiind furnizorul oficial de rapoarte de date statistice despre piata de comunicatii din Romania catre diferite institutii nationale si internationale.

La inceputul lunii martie ANCOM a transmis alte 73 de decizii de suspendare temporara a activitatii furnizorilor care nu au raportat datele statistice aferente celui de-al doilea semestru al anului 2013.

Citeste si:
Peste 50% dintre IT-iștii din toată lumea vor să-și schimbe jobul...
Peste 50% dintre IT-iștii din...

"Deciziile vor intra in vigoare la 45 de zile de la momentul comunicarii si doar in cazurile in care furnizorii nu transmit autoritatii in acest interval informatiile respective", se mai spune in comunicat.

Pe perioada suspendarii dreptului de a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice pe baza autorizatiei generale se suspenda si drepturile conferite prin licentele de utilizare a frecventelor radio, prin licentele de utilizare a resurselor de numerotatie sau prin deciziile de acordare a resurselor tehnice, daca operatorii in cauza beneficiaza de acestea.

Conform datelor autoritatii, in Romania functioneaza 1.473 de furnizori autorizati de retele sau de servicii de comunicatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri