Intreprinderile mici si mijlocii autohtone investesc in prezent pana la 5% din cifra lor de afaceri in solutii IT pentru afaceri, cum sunt cele de tip ERP si CRM, suma care va creste cu peste 35% in urmatorii cinci ani. Aceasta tendinta de crestere arata un interes din ce in ce mai mare al IMM-urilor pentru IT, pe masura ce devin constiente ca solutiile software le pot asigura avantajul competitiv necesar in conditii dificile de piata, estimeaza reprezentantii SoftOne Romania.

De ce este totusi o diferenta intre marile companii, care folosesc pe scara larga solutiile software pentru afaceri si cunosc foarte bine domeniul, si IMM-urile autohtone? Motivul a fost dictat, multa vreme, de puterea intreprinderilor mici si mijlocii, care nu isi permiteau sa investeasca bani, timp si resurse in astfel de solutii. Intre timp, dezvoltatorii si furnizorii de IT au facut si ei un pas inainte si, concomitent cu actualizari ale solutiilor, au inceput sa renunte la modelul de business bazat pe licente, indreptandu-se catre un model care are la baza abonamentul lunar, mai la indemana companiilor mai mici, si catre platforme mai accesibile, cum sunt cele de tip Cloud.

“IMM-urile romanesti sunt in plin proces de educare in ceea ce priveste, de exemplu, modul in care o solutie ERP poate ajuta o companie sa creasca si sa aiba succes. Suntem bucurosi sa vedem o imbunatatire din acest punct de vedere de cand ne-am lansat operatiunile aici. Companiile mici si mijlocii au inceput sa investeasca in solutii care le pot asigura eficienta si dinamism, precum si costuri reduse. In acest context, o solutie ERP instalata pe o platforma Cloud devine esentiala”, a afirmat Liviu Buligan, Executive Manager SoftOne Romania.

Instalarea unei solutii de business pe o platforma de tip Cloud are urmatoarele avantaje: o investitie totala mai mica, flexibilitate (poti alege functiile dorite), costuri reduse (platesti pentru ce si cat folosesti), implementare rapida, securitate, mobilitate (poate fi accesata de oriunde este accesibila o retea Wi-Fi, pe orice dispozitiv care are instalat un browser web). In comparatie cu Romania, unde instalarile in Cloud pentru IMM-uri sunt inca putine, tendinta in regiune este ca solutiile pentru business, cum sunt cele de tip ERP, de exemplu, sa fie prezentate exclusiv ca necesitand o instalare in Cloud.

La nivel regional, SoftOne Technologies a raportat o crestere de 300% a numarului de instalari in Cloud in primele cinci luni din 2014, in comparatie cu aceeasi perioada din 2013, ajungand la peste 1.000 de instalari de acest tip. Dintr-un numar total de 12.000 de instalari, 40% sunt pe baza de abonament, dintre care 25% sunt in Cloud, si 60% presupun licente. In ceea ce priveste clientii companiei, 15% ii reprezinta firmele cu 1-10 angajati, 40% cele cu 11-100 angajati, 25% cu 101-500 angajati si 20% companiile cu peste 500 de angajati, in domenii precum distributie, productie, servicii, inginerie, retail, ospitalitate etc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri