"Nu vom permite asa ceva", canta o multime alcatuita din persoane de toate varstele, reunita pentru a doua oara in ultimele trei zile pe strazile capitalei ungare in pofida unei temperaturi iernatice. Un proiect al Guvernului condus de Viktor Orban prevede o taxa in valoare de 150 de forinti (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o suma pe care partidul premierului conservator a promis sa o plafoneze la echivalentul a doi euro pe luna pentru persoanele fizice.

Comisia Europeana a criticat aspru proiectul. "Taxa pe Internet este un simbol al autocratiei guvernului", a apreciat marti in fata manifestantilor Zsolt Varady, seful unei retele de socializare ungare. Multimea i-a raspuns strigand "Orban afara".

Potrivit lui Balazs Gulyas, unul dintre organizatorii acestei mobilizari lansate pe Facebook, proiectul pune in discutie "dreptul la informare". Intr-un domeniu mass-media bulversat de o legislatie restrictiva dupa sosirea la putere a lui Orban in 2010, "Internetul este partea din media cea mai putin controlata de guvern", a afirmat M. Gulyas pentru AFP in cursul manifestatiei. Manifestatii au avut loc, marti seara, in alte opt orase ungare.