Franta, in incercarea de a identifica noi resurse financiare si frustrata ca nu poate taxa majoritatea companiilor IT americane, analizeaza o noua taxa, asupra colectarii de catre aceste companii a datelor personale ale utilizatorilor, potrivit New York Times.
Propunerea a fost prezentata intr-un raport realizat pentru presedintele francez, Francois Hollande, in care sunt incluse diverse masuri pe care guvernul de la Paris le-ar putea adopta impotriva a ceea ce autoritatile franceze considera evitarea taxelor de catre companii precum Google, Amazon si Facebook, conform Mediafax.

Aceste companii aduna cantitati mari de informatii despre utilizatori si le folosesc pentru a-si face produsele mai atractive sau pentru a directiona publicitate relevanta catre clienti. Atat de extinsa este colectarea de date personale si atat de promitatoare sunt oportunitatile de afaceri, incat raportul descrie acest tip de informatie drept "materia prima" a economiei digitale.

Google genereaza venituri de peste 30 de miliarde de dolari anual din publicitate, inclusiv 1,5-2 miliarde de dolari in Franta. La fel ca multe alte companii americane active pe internet, nu plateste aproape deloc taxe in Franta.

Atingerea obiectivului privind taxarea marilor companii de pe internet va fi dificila, se arata in raport, intrucat va fi necesara colaborare internationala.

Franta a luat in calcul si alte taxe in trecut. In mandatul predecesorului lui Hollande, Nicolas Sarkozy, guvernul de la Paris a propus o taxa pe publicitatea pe internet. Propunerea a stagnat ulterior, intrucat companiile locale au afirmat ca vor fi afectate mai mult decat Google. Autoritatile franceze supravegheaza de asemenea discutiile dintre Google si furnizorii francezi de informatie online, care vor sa fie platiti pentru linkurile pe care motorul de cautare le ofera catre continut de pe site-urile lor.

Nivelul taxei se va baza pe numarul de utilizatori de internet urmariti de o companie, acesta urmand sa fie stabilit prin audit extern. Autorii raportului nu au recomandat un nivel de taxare si nu au estimat eventuale venituri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri