Dinamica industriei IT creste pe zi ce trece, iar in acest context, cunoasterea tendintelor si schimbarilor care vor avea loc in perioada imediat urmatoare sau in viitorii 5, 10 sau 25 de ani, poate face diferenta intre o companie de succes si una falimentara.

„In cei 30 de ani de existenta, Cisco a acordat o atentie sporita estimarii tendintelor in materie de tehnologie. Vom continua aceasta traditie, fiind ferm convinsi ca, prin cunoasterea acestora, vom reusi sa le oferim clientilor nostri cele mai bune servicii si echipamente, care sa raspunda nevoilor lor. Daca privim toate aceste tendinte, vedem un singur numitor comun: Internet of Everything. Vorbim astfel de analiza datelor in timp real, de retele mult mai sigure, de o mobilitate mai mare, de predictibilitate, de eficienta. Iar toate aceste lucruri inseamna oportunitati pentru companiile din Romania, dublate de reduceri de costuri”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Cu miliarde de euro investiti in cercetare si dezvoltare si bazandu-se pe expertiza propriilor specialisti, dar si a unei echipe internationale de 80 de ingineri in IT, Cisco prezinta proiectul Technology Radar care anunta principalele tendinte in materie de tehnologie pentru anul urmator, dar si impactul pe care acestea il vor avea asupra mediului de afaceri, administratiilor guvernamentale, dar si asupra societatii in care traim.

Astfel, in 2015 si in anii care vor urma isi vor face simtita prezenta 6 mari tendinte:

1. Schimbarea este singura constanta in IT

  • Predictie: In urmatorii 10 ani, limitele industriei se vor extinde intr-o asemenea masura incat multe dintre companiile din IT se vor alia, vor investi in achizitia de companii din afara industriei IT, astfel incat inovatia care a cuprins aceasta industrie va ajunge si in alte domenii, cum sunt cel al productiei de masini, domeniul sanatatii si cel al aviatiei.
  • Aplicatie in lumea reala: Achizitia Nest de catre Google reprezinta doar inceputul unei tendinte pe care o vom vedea raspandindu-se in urmatorii ani. Amploarea tot mai mare a inovatiei IT&C in diferite sectoare ale industriei, ii va determina pe jucatorii din IT sa-si extinda orizonturile si sa caute noi parteneri de afaceri din afara lumii IT.

2. Viitorul locului de munca – dispozitive purtabile si colaborare

  • Predictie: Va exista un numar tot mai mare de muncitori liber profesionisti si o nevoie a companiilor de a inova si mai mult, pentru a reusi intr-o lume a IoE (Internet of Everything). Astfel, sesiuni de videoconferinta, folosirea mesageriei instant, postarile pe bloguri si activitatile de streaming vor deveni un standard, pe masura ce companiile vor face presiuni pentru a-si pune angajatii in legatura dincolo de limitele geografice, de grupurile din care fac parte si de aptitudinile acestora.
  • Pana in 2020, aproape 50% din forta de munca din SUA va fi formata din persoane nascute dupa anul 1980, potrivit Biroului American de Statistica a Muncii. Si, pe masura ce acestea vor intra pe piata fortei de munca, vor contribui cu noi moduri de comunicare, inclusiv social media si statutul de a fi permanent conectate la web.
  • Aplicatie in lumea reala: WebRTC (comunicare in timp real bazata pe web) se extinde in interiorul segmentului Enterprise Collaboration, accelerand actuala tranzitie a BYOD (Bring Your Own device - tendinta angajatilor de a-i aduce si de a folosi propriile dispozitive la birou) si orientarea industriei IT catre consumator. Pana in 2020 WebRTC se va extinde si catre zona de colaborare unde ar putea genera o piata de un miliard de dolari.

3. Garantarea IoT (Internet of Things)

  • Predictie: In urmatorii doi - cinci ani, securitatea IT se va extinde si in zona de tehnologie operationala (OT). Industria de securitate IT va face tranzitia de la o abordare preventiva la o abordare care va tine cont de toate fazele unui atac – inaintea, in timpul si dupa ce acesta a avut loc.
  • Pana in 2022, solutiile de securitate vor reprezenta baza pentru afaceri construite in jurul IoE in valoare de 5,2 trilioane de dolari rezultate din utilizarea activelor si a logisticii din jurul lantului de aprovizionare. IoT va introduce in arhitectura securitatii digitale zeci de noi optiuni, sute de variatii in integrarea IT/IoT, noi standarde in industrie si o noua perceptie asupra aplicatiilor. Liderii IT vor trebui sa aiba o abordare multilaterala a tehnologiei fata de riscurile de securitate ale IoT. Aplicatiile recente pentru brevete si Cisco IoT Security Grand Challenge ofera dovezi ca protejarea impotriva amenintarilor informatice si protectia datelor private vor fi principalele puncte de interes.
  • Aplicatie in lumea reala: noi practici de confidentialitate printr-un sistem inteligent de contorizare - un sistem inteligent de contorizare care trimite date privind utilizarea de energie catre operatorii de utilitati pentru ca acestia sa-si poata monitoriza in timp real reteaua de distributie si sa o optimizeze, trebuie sa protejeze datele obtinute pentru ca acestea sa nu fie facute publice persoanelor neautorizate. Tehnici de genul anonimizarii datelor si codificarii acestora, constituie solutii pentru a impiedica sistemul inteligent de contorizare sa devina o metoda de supraveghere a obiceiurilor utilizatorilor.
  • Protectia impotriva amenintarilor in industria producatoare: echipamentele folosite in industria producatoare au o durata de viata mai mare decat cea a echipamentelor electronice de larg consum, iar resursele limitate de calcul si de stocare sunt dificil de actualizat. Noile solutii de securitate sunt dezvoltate in asa fel incat sa mentina actualizate sistemele de securitate pe parcursul duratei de functionare.

4. Analiza datelor in timp real / Fog Computing[1]

  • Predictie: Raspandirea IoE va genera o crestere semnificativa in ceea ce priveste analiza datelor in timp real, lucru care va avea implicatii uriase. Big Data nu inseamna insa nimic fara cei care interpreteaza datele si iau decizii in consecinta. Astfel, pentru ca datele sa fie utile intr-o lume IoE, trebuie sa fie livrate catre oamenii care au nevoie de ele in timp real. Iar acest lucru presupune existenta unei retele predictive si sigure.
  • Investitiile fondurilor de venture capital in servicii de analiza a datelor in timp real vor creste de peste patru ori in urmatorii patru ani. Start-up-urile mici sunt, in prezent, cele mai interesate de aceasta tendinta si folosesc datele in timp real pentru a analiza foarte multe lucruri: de la aplicatii de jocuri, la riscuri de securitate informatica si date colectate de pe campurile petrolifere.
  • Serviciile de telecomunicatii nu vor functiona permanent din cauza traficului foarte mare pe retele care poate genera anumite blocaje. De asemenea, conexiunile instabile la retea reprezinta o problema in special pentru echipamentele wireless cu raza scurta de actiune. Iar implementarea unor retele wireless raspandite la nivel regional care sa permita senzorilor sa trimita date in timp real catre cloud, ar putea costa miliarde de dolari. Pe de alta parte, anumite tipuri de dispozitive conectate, cum sunt echipamentele de monitorizare de la distanta a starii de sanatate si serviciile de urgenta se bazeaza pe functionarea foarte buna a retelelor si pe o latenta foarte scazuta. Trimiterea de date in cloud, iar apoi inapoi catre aplicatie, poate afecta negativ performanta acestor servicii.
  • Fog Computing-ul rezolva problemele legate de latenta si blocaj ale retelelor. Ofera putere de calcul, spatiu de stocare si servicii in retea catre utilizatorii finali indiferent de pozitia acestora in retea. Ofera, de asemenea, o platforma inteligenta pentru a gestiona infrastructurile IoE. Gestionarea acestor servicii prin Fog Computing va duce la crearea de noi modele de afaceri si oportunitati pentru operatorii de retele.
  • Aplicatie in lumea reala: In urmatorii 10 ani, solutiile de analiza a datelor in timp real impreuna cu Fog Computing-ul vor ajuta la optimizarea exploatarii resurselor naturale, de la agricultura la campuri petrolifere. Iar castigurile in productivitate vor ajuta in contextul cresterii populatiei si al scaderii resurselor naturale.
  • Pana in 2050 populatia lumii va ajunge la 9 miliarde de oameni. Pentru a face fata cererii in crestere, productia de hrana trebuie sa se majoreze cu aproximativ 70%. Analiza datelor in timp real poate juca un rol cheie: sa creasca productivitatea si sa minimizeze risipa. Astfel, analiza datelor in timp real ajuta la imbunatatirea prognozelor meteo, facand mai usoara determinarea perioadei optime de recoltare, ritmul de crestere a culturilor si perioadele cele mai potrivite pentru fertilizare.
  • Un alt exemplu este distributia in mod inteligent a energiei electrice. Aplicatiile pentru gestionarea acestor tipuri de retele rulate de pe diferite dispozitive pot comuta automat catre distributia de energie obtinuta din surse alternative (solara, eoliana), in functie de cereea de energie, disponibilitate si pret.

    Context predictiv
  • Predictie: Contextul Predictiv va reprezenta o noua tendinta majora in urmatorii 4 ani. Recunoasterea activitatii utilizatorului si a locului in care se afla acesta sunt motoarele evolutiei Contextului Predictiv, inovatia concentrandu-se in principal pe transport si retail.
  • Aplicatie in lumea reala: Industria transporturilor si sustenabilitate – contextul predictiv poate ajuta la reducerea traficului cu 40% si, astfel, la diminuarea amprentei de carbon din orase. Parcarile conectate permit unui oras sa-si directioneze soferii catre locurile disponibile si astfel sa scada aglomeratia din trafic si sa optimizeze veniturile generate de acestea. (Expertii estimeaza ca pana la 40% din aglomeratia din trafic este cauzata de soferii care cauta locuri de parcare). Energia si serviciile de utilitati reprezinta alte exemple in acest sens. Bazandu-se pe datele primite de la senzorii de mediu, spre exemplu, serviciile publice de distributie a energiei pot prezice mai bine cererile mari si astfel, sa-si organizeze rezervele in consecinta. Acest lucru ar putea duce la scaderea facturii la energie. O inventie cheie in acest domeniu este termostatul inteligent.

6. Simplificarea retelelor

  • Predictie: Cu peste 20 de miliarde de dispozitive conectate pana in 2018, crearea de retele autonome este fundamentala pentru ca acestea sa poata sustine IoE.
  • Retelele automatizate sunt necesare pentru a sprijini numarul mare de dispozitive IoE. Conexiunile M2M vor egala numarul locuitorilor planetei pana in 2018 (7,3 miliarde), reprezentand 35% din totalul de 20 de miliarde de dispozitive conectate in 2018 la nivel global.
  • Serviciile DevOps se vor extinde in mai multe companii. Un studiu din 2013 la nivel global al CA Technologies estimeaza ca 39% dintre companii folosesc deja servicii DevOps, iar alte 27% se afla in proces de implementare a unor astfel de servicii.
  • Aplicatie in lumea reala: In industria producatoare, spre exemplu: daca echipamentele de productie din fabrici pot fi mai bine integrate, in conformitate cu datele care reies din analiza cererii de consum, atunci poate fi identificat momentul optim pentru realizarea serviciilor de intretinere si reparatie. La fel ca si in domeniul energiei si in cel al utilitatilor, integrarea modalitatilor inteligente de contorizare cu aplicatiile IT reprezinta o necesitate pentru o facturare eficienta. Aceasta convergenta va genera noi abordari pentru dezvoltarea si operarea aplicatiilor. Adoptarea serviciilor DevOps care pun accentul pe munca in echipa si colaborare in scopul de a scurta ciclurile de livrare, imbunatatind in acelasi timp calitatea, ar putea fi raspunsul la o serie de probleme, insa raman provocari serioase de depasit, chiar si culturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri