"Comisia de licitatie din cadrul ANCOM anunta ca in urma primei etape a licitatiei pentru multiplexurile (licente) regionale au fost determinati ofertantii castigatori si numarul de multiplexuri adjudecate de fiecare dintre acestia. In data de 11 februarie se va desfasura o runda de alocare in care se va stabili alocarea specifica pentru categoriile in care exista mai multe multiplexuri disponibile, in urma achitarii unei taxe suplimentare pentru alocarea preferata a multiplexurilor castigate. Toate cele cinci companii participante la aceasta licitatie si-au adjudecat multiplexurile pentru care au licitat", se arata intr-un comunicat al ANCOM, scrie Mediafax.

2K Telecom a primit cinci multiplexuri regionale (patru in Bucuresti si unul in Ploiesti), iar celelalte companii cate un multiplex (Radio M Plus - Iasi, Regal - Ramnicu Valcea, Cargo Sped - Sibiu, Digital Video Broadcast - Satu Mare.

Regal si Cargo Sped vor intra in runda de alocare, care se va desfasura la 11 februarie, pentru stabilirea multiplexului castigat dintre cele doua scoase la licitatie in cadrul categoriilor in care au depus oferta. Dupa runda de alocare, ANCOM va anunta rezultatele finale ale licitatiei, inclusiv taxele de licenta pe care fiecare dintre companiile castigatoare va avea obligatia de a le achita.

Castigatorii multiplexurilor regionale vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015, iar pana la data de 1 mai 2017 acestia trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Citeste si:

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare care poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet.

ANCOM a scos la licitatie 61 de licente (multiplexuri) de televiziune digitala locale, regionale si nationale.
Primele trei licente de TV digitala au fost atribuite in urma unei licitatii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), acestea fiind adjudecate in iunie 2014 contra sumei de 1,02 milioane euro.