IDC anticipeaza ca piata mondiala a tabletelor va consemna o crestere de 2,1% in 2015, la 234,5 milioane de unitati, jumatate fata de ritmul de 4,2% din 2014, dar tendinta pozitiva, desi mai lenta, se va mentine in anii urmatori. "Apple iPad, operata de sistemul iOS, va fi veriga slaba a pietei tabletelor in acest an, in timp ce Android (Google) va ramane cel mai utilizat sistem de operare al acestor dispozitive", potrivit IDC.

Pe de alta parte, cota Microsoft pe piata tabletelor va creste de la 5,1% in 2014 la 14,1% in 2019, anticipeaza compania de cercetare.

Cum arata cifrele Apple

Dincolo de estimarile analistilor pe zona de tablete, cifrele Apple nu arata deloc rau. Apple a generat in primul trimestru fiscal al companiei, incheiat pe 27 decembrie 2014, un profit net de 18,02 miliarde de dolari, generand de asemenea o crestere a vanzarilor cu 70% in China. Acesta este cel mai mare profit din istoria companiei americane dar si cel mai mare profit net generat vreodata de o companie listata pe o bursa. Compania a vandut 74,5 milioane de iPhone-uri, in timp ce multi analisti se asteptau la mai putin de 70 de milioane. Veniturile companiei au crescut la 74,6 miliarde de dolari, de la 57,6 miliarde de dolari cu un an in urma, scrie presa internationala.

Profitul de 18 miliarde de dolari este cel mai mare raportat de o companie listata la bursa, pe plan global, conform analistului S&P Howard Silverblatt. Apple are in prezent lichiditati de 178 miliarde de dolari, cat sa isi permita sa achizitioneze IBM sau cat sa ofere 556$ fiecarui american. iPhone 6 si iPhone 6 Plus au fost printre cele mai bine primite modele de smartphone-uri in ciuda unor temeri initiale privind calitatea lor – de altfel, la absolut orice lansare de iPhone multi utilizatori s-au grabit sa critice strategiile si terminalele companiei.

Citeste si:

Tim Cook, directorul executiv al companiei, a subliniat ca in luna aprilie se va lansa pe piata si ceasul inteligent Apple Watch. Urmare a rezultatelor foarte bune si a acestui anunt, actiunile Apple s-au valorizat cu 5%. iPhone-ul ramane cel mai puternic produs al Apple, smartphone-ul generand 51 de miliarde de dolari din totalul veniturilor companiei, echivalentul a peste doua treimi din vanzari. Cu alte cuvinte, compania a vandut circa 30.000 de iPhone-uri pe ora, in trimestrul mentionat.

Vanzarile de Mac-uri au crescut cu 14%, pana la 5,52 milioane de unitati, in crestere de la 4,84 milioane de unitati in aceeasi perioada a anului fiscal anterior. O mica pata neagra o reprezinta vanzarile de iPad-uri care au scazut de la 26,04 milioane de unitati la 21,42 milioane de unitati. Scaderea vine in ciuda scaderilor agresive de preturi si a introducerii modelului iPad Mini 3. App Store-ul Apple a doborat de asemenea recorduri – divizia de servicii, care include App Store si iTunes, precum si iCloud, a acoperit 6,43% din veniturile totale ale companiei, echivalentul a circa 4,8 miliarde de dolari. Aceasta reprezinta o crestere de 10% de la an la an.

Sursa foto: Shutterstock.com/iPad Apple