Google a incalcat legea prin preinstalarea anumitor aplicatii pe dispozitive mobile si este pasibila sa plateasca o amenda de pana la 15% din veniturile obtinute in 2014 pe segmentul respectiv de piata din Rusia, scrie Mediafax.

Agentia nu a specificat nivelul veniturilor respective, intrucat este vorba despre secretul comercial, dar a precizat ca nivelul amenzii va fi anuntat dupa 28 septembrie. Google trebuie sa plateasca amenda si sa isi schimbe politica de afaceri, in caz contrar riscand noi penalizari. Google Rusia a anuntat ca va analiza decizia, reprezentantii companiei refuzand sa faca alte comentarii.

Yandex, care a reclamat Google in februarie, a salutat decizia agentiei. Yandex detine o pozitie mai puternica decat Google pe piata rusa, dar concurenta s-a intensificat, in conditiile in care utilizatorii cumpara telefoane cu sistemul de operare Android pe care sunt preinstalate aplicatii ale Google care concureaza direct cu aplicatiile Yandex. In 2014, Google a obtinut venituri in valoare de 66 de miliarde de dolari. Pe site-ul companiei nu figureaza date separate pentru veniturile din Rusia, sau segmentul de piata implicat in acest caz. Uniunea Europeana efectueaza propria investigatie anti-trust impotriva Google.

Sursa foto: Shutterstock