Sprijinirea educatiei, a inovatiei si finantarea incubatoarelor pentru start-upuri IT sunt cateva dintre masurile pe care Asociatia Patronala a Industriei de Software (ANIS) si le-ar dori pe lista noului Guvern pentru domeniul IT&Ca, a declarat Valerica Dragomir, directorul executiv al organizatiei.

Potrivit ANIS, Ministerul pentru Societatea Informationala ar trebui sa aiba masuri de sustinere pentru:

• Educatie – adaptarea sistemului de invatamant, asftel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor pietei - atat prin numarul efectiv de absolventi (la diferite niveluri ale sistemului de educatie formala si diferite specializari), dar si prin competentele acestora
• Sprijinirea inovatiei – prin programe care sa incurajeze companiile sa dezvolte, finanteze si promoveze produse si servicii cu valoare adaugata mare
• Finantarea incubatoarelor IT create in centrele universitare mari si sprijinirea eforturilor companiilor interesate sa se promoveze pe piata globala
• Stimularea aparitiei de instrumente de finantare alternativa pentru companiile care vor sa isi dezvolte portofoliul de produse si servicii
• Alocarea de fonduri din resurse bugetare si europene pentru proiecte IT transparente, cu rezultate reale si functionale, in beneficiul administratiei publice si cetatenilor

In programul de guvenare a noului executiv condus de Dacian Ciolos pentru industria de IT apare o singura masura si anume “realizarea interoperabilitatii la nivel national, coordonata cu UE pentru eficientizarea activitatilor publice in sensul oferirii de servicii digitale cetatenilor “.

Ministerul Societatii Informationale va fi condus de Marius Raul Bostan, fondator al companiei de consultanta financiara VMB Partners si membru in Consiliul de Administratie al Telekom.

Interoperabilitatea se refera la unirea bazelor de date ale autoritatilor statului, in Romania institutiile avand adesea cifre diferite despre cetateni. De exemplu, in cazul numarului de salariati si someri Institutul National de Statistica are informatii diferite fata de Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cifrele fiind uneori diferite si cu cateva sute de mii de persoane .

Pe de alta parte, in ceea ce priveste accesul la servicii digitale doar 9% dintre romanii cu acces la internet folosesc site-urile autoritatilor ca sa se informeze, in timp ce media europeana este de 41%, conform unor date din 2014 publicate de Eurostat.
Romania raporteaza un procent si mai mic in cazul descarcarii de documente oficiale, de doar 5%, comparativ cu 29% la nivelul Uniunii Europene. Pe de alta parte, cea mai mica rata de utilizare a internetului este in privinta depunerii de documente online, doar 3% dintre internautii romani facand acest lucru. Media UE este de 26%.

Cifrele sunt valabile pentru anul 2014, pentru romanii cu varste intre 16 si 74 de ani. In Romania sunt in jur de 10,8 milioane de utilizatori de internet, conform datelor de la finalul lui 2013 publicate de Internet World Stats.

Sursa foto: ANIS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri