Lipsa de specialisti este o frana in cresterea industriei de software si servicii IT, o piata estimata la circa 3,6 miliarde de euro si in jur de 92.000 de oameni, a declarat intr-o conferinta de presa Eugen Schwab Chesaru, vicepresedinte pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Pierre Audoin Consultants (PAC), companie de cercetare si consultanta in domeniul IT.

Anul trecut in domeniul software si servicii IT lucrau in jur de 84.230 de persoane, iar anul acesta numarul ar putea urca la 91.790, conform studiului “Software and IT Services in Romania”, realizat de ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii. Pe de alta parte, acelasi studiu estimeaza ca in industria de soft si servicii IT vor lucra in jur de 116.280 de persoane in 2019.

productivitatea per angajati in IT

„Resursa umana este astazi o frana in dezvoltarea acestei industrii atat calitativ cat si cantitativ. Daca veti compara cifrele pe care le-am prezentat anul trecut cu cele de anul acesta veti vedea pentru numarul de angajati valori mai mici. Cum este posibil si de ce? Incercand sa fim mai aproape de ceea ce se intampla in zona mai putin vizibila a industriei am vazut ca numarul de angajati este mai mic. Consideram ca aceasta evolutie pana in 2019 este chiar una relativ conservatoare. Numarul de angajati este posibil sa creasca chiar mai lent decat ceea ce am considerat noi”, spune Chesaru.

El adauga ca ar trebui cel putin 10-11.000 de oameni sa intre anual in industrie

Productivitate per angajat, in crestere

„Ar trebui sa existe acest numar de angajati in industrie. Daca nu se va intampla nimic, fie se va atinge un plafon sau se va aplatiza curba de crestere a industriei, fie va fi o crestere a valorii adaugate incat productivitatea per angajat sa fie mult superioara”, a mai spus managerul.

Productivitatea per angajat era estimata in 2015 la 36.365 de euro pe an, in timp ce anul acesta este estimat sa creasca la 39.400.

Cresterea vine in contextul in care valoarea pietei are un avans mai mare decat este cresterea numarului de salariati. Anul trecut piata de software si servicii IT a fost de 3,08 miliarde de euro, mai mare cu 21% fata de 2014 cand valoarea a fost in jurul a 2,54 miliarde de euro.

Centrele "captive"- un nou jucator in industria de IT

“Cresterea este determinata de companiile IT globale cu centre in Romania, companii locale sau majoritar locale care au o parte din business pe piata interna si o parte pe cea externa, dar exista si un al treilea pilon, cel al centrelor captive. Este vorba de companii din domenii precum bancar, productie, retail, asigurari, telecomunicatii, care sunt jucatori europeni sau globali care au deschis si accelerat investitiile in Romania in domeniul serviciilor IT. Din pacate, mai putin zona de cercetare si dezvoltare sau software, dar este si ea existenta”, spune Chesaru.

Printre companiile din afara IT care au deschis astfel de centre "captive" se numara ING, Unicredit, Metro sau Deutsche Bank. De altfel si operatorii telecom precum Telekom, Orange si Vodafone au centre de servicii in Romania.

El a adaugat ca sunt companii care nu sunt inregistrate la Registrul Comertului ca avand activitati de IT, insa ele opereaza in aceasta industrie.
"Sunt companii care poate nu au un cod CAEN de companii IT, dar care fac IT. Dar intr-un mod captiv. Stiu o companie detinuta de un mare producator auto care are in Romania peste 500 de angajati. Insa vor sa aiba intre 2000-5.000 de oameni in Romania”.

Din cele 3,08 miliarde de euro estimate pentru piata de software si servicii IT in 2015, in jur de 2,09 miliarde de euro au fost obtinute din exporturi. Astfel, proiectele software pentru clientii romani au fost de 991 milioane de euro. De asemenea, daca avansul pe piata interna a fost de 4% in 2015, cea la nivel global a fost de 31%.

Plafonare a solicitarilor de software pentru piata interna

"Vedem o plafonare a pietei de software adresate clientilor romani, aceasta avand mai multe cauze. Una dintre ele este cea legata de modul in care se directioneaza proiectele din sectorul public. Pe de alta parte, este si efectul interesului pe care companiile locale, companii inovatoare cu competente foarte bune il au pentru a vinde si adresa piata locala. Usurinta cu care companiile locale pot adresa pietele internationale face ca nici macar sa nu mai existe in momentul de fata un interes de investitii semnificative in vanzari, marketing, promovare pentru a creste accelerat softul pentru clienti locali”.

Anul acesta piata de software si servicii IT va ajunge la 3,6 miliarde de euro, din care exporturile vor inseamna 2,58 miliarde de euro, iar proiectele interne 10,36 miliarde de euro. Cresterea determinata de contracte pentru clienti romani va fi de 5% anul acesta, iar cea pentru clienti straini de 23%.

"Anul trecut consideram ca o piata locala va depasi cresterea de la export. Insa, ne-am dat seama ca in lipsa unor schimbari fundamentale in domeniu, exportul va ramane factorul de crestere pentru industria de IT. Chiar si in contextul unei scaderi a cresterii, daca ne uitam la valori, este vorba de mai multe sute de milioane de euro in plus de la un an la altul pe export de software si servicii informatice. Este vorba de o intelegere tot mai buna a pietei americane. De asemenea, vedem tot mai multe centre de servicii care lucreaza pentru Europa. In ceea ce priveste piata asiatica- nu vedem un optimism deosebit, doar anumite cazuri relativ izolate. Oportunitati exista, dar pus in balanta, in cele mai multe cazuri este mai usor de gestionat o abordare a pietelor care sunt cultural mai apropiate de noi, precum Europa de Vest, America de Nord", explica Chesaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri