Operatorul telecom Orange a prezentat reteaua 4,5G cu viteze de 1GB/secunda pentru echipamentele mobile, in cadrul primului test public pentru acest tip de retea din Romania, care permite vizualizarea de filme 4K si clipuri video in direct, a declarat joi Stefan Slavnicu, chief technical officer (CTO) in cadrul Orange.

Viteza de 1GB/s va fi atinsa pe scara larga in Romania incepand cu 2020, dupa investitii semnificative in infrastructura, Compania a anuntat in 2015 un buget de investitii de 500 milioane de euro pentru urmatorii trei ani, pe fondul exploziei traficului de date.

”In 2015 am avut o dublare a traficului pe mobile fata de 2014, iar tendinta ramane una de crestere accelerata. 71% din traficul de date al Orange vine din traficul de pe mobile”, a declarat Slavnicu, in cadrul unei conferinte de presa in care Orange a facut primul test public la viteze de download de 1 Gb/s pentru device-urile mobile.

Tot mai multi utilizatori vor sa aiba acces de pe telefoanele mobile la viteze apropiate de cele obtinute de retelele fixe, iar live streaming, clipuri 4K si realitate virtuala sunt servicii care vor fi accesibile si de pe smartphone-uri, prin retelele de tip 4,5G, potrivit reprezentantilor Orange.

In cadrul testului, Orange a folosit infrastructura din sediul central al companiei si aparatura furnizata de compania chineza Huawei. Viteza atinsa pentru incarcare (upload) este de maximum 150 Mb/s. In primele trei luni ale acestui an, traficul de Internet pe mobil din Romania s-a dublat fata de primul trimestru al lui 2015, potrivit datelor oficiale.

Traficul de date 4G a crescut de patru ori in aceeasi perioada, aceasta evolutie fiind sustinuta si de vanzarile de doua ori mai mari de tablete comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Peste 60% dintre clienti au optat pentru o tableta 4G.

Pe piata de telecomunicatii mobile din Romania, Orange concureaza cu Vodafone, Telekom si Digi Mobil. Orange Romania este pe primul loc pe piata romaneasca din punct de vedere al numarului de clienti, cu peste 10 milioane de clienti in primul trimestru, din care 48,2% abonati si 51,8% detinatori de cartele preplatite.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri