Bill Gates, filantrop si cofondator al Microsoft, a dezvaluit ca ii placea sa spioneze angajatii pentru a sti oricand unde se afla acestia si ce fac – chiar si in weekend! Insa nu este singurul lider care are obiceiuri ciudate. Iata doar cateva dintre ele.

Bill Gates memora numerele de inmatriculare ale angajatilor

Astazi, Bill Gates este aproape sinonim cu actele de caritate, insa in primii ani ai Microsoft avea un obicei putin sanatos – simtea

nevoia sa stie tot timpul cine este la serviciu si ce face, si realiza acest lucru inclusiv prin a memora numerele de inmatriculare.

Gates a admis ca in primii ani de Microsoft muncea inclusiv weekend-urile si ca „nu credea cu adevarat in concedii”. Desi incerca sa nu fie la fel de dur si cu ceilalti, nu se puta abtine sa nu ii urmareasca si sa doreasca sa stie ce fac angajatii sai, inclusiv in cele doua zile libere din saptamana. „Stiam toate numerele de inmatriculare ale angajatilor, asa ca ma puteam uita in parcare si sa le depistez. In timp, a trebuit sa ma las de acest lucru, compania ajungand prea mare”.

Regula de doua pizze a lui Jeff Bezos

Poti spune orice despre stilul de a conduce a lui Jeff Bezos, insa al cincilea cel mai bogat om din lume stie cum sa faca intalnirile mai productive.

CEO-ul are o regula pe care a implementat-o la nivelul intregii corporatii Amazon pe care a fondat-o si care, in esenta, implica in lucru – a tine lucrurile cat mai anterprenoriale, cat mai „mici”.

Cu alte cuvinte, o intalnire de echipe nu este acceptata daca membrii ei nu se pot satura din doua pizze de mici dimensiuni. In acest fel, CEO-ul Amazon evita intalnirile prea mari, inutile, cu prea multe persoane.

Steve Jobs era obsedat de mancare

Steve Jobs, cofondatorul Apple, era cunoscut ca fiind pasionat de doar cateva stiluri de imbracaminte, asa ca poate nu este de mirare ca manca si aproape aceleasi feluri de mancare.

In biografia lui Walter Isaacson este dezvaluit faptul ca fostul CEO al companiei trecea prin faze care durau uneori saptamani intregi, in care manca doar cate un fel de mancare, tot timpul – uneori doar mere si morcovi, de exemplu. Conform unor colegi ai lui Jobs, acesta a mancat la un moment dat atatia morcovi incat a prins si o tenta portocalie a tenului.

Warren Buffett, omul ukulele

Poate ca este cunoscut ca Oracolul din Omaha, insa miliardarul Warren Buffett are aptitudini mai departe de a-si alege bine business-urile – nu canta deloc rau la ukulele.

Coca-Cola este una dintre cele mai mari investitii ale omului de afaceri si anul trecut liderul a aparut intr-un videoclip sarbatorind 100 de ani ale bauturii. El a cantat „I’d like to buy the world a Coke”, dintr-o reclama a anului 1971, inainte de a spune „As putea, intr-adevar, sa cumpar tuturor cate o Cola, insa nu stiu daca actionarii ar fi de acord cu asta”.

Spreadsheet-ul briosa a Marissei Mayer

CEO-ul Yahoo nu este nimic daca nu este meticuloasa: ea a dezvaluit metoda ei de a crea briosa perfecta, folosindu-se de spreadsheet-uri.

Astfel, Marissa cumpara mai multe retete pentru briose si le testeaza pe fiecare in parte, trece intr-un excel toate ingredientele si, in timp, le combina astfel incat sa isi faca „propria reteta premium de briose”. Ea a folosit aceeasi reteta pentru a ingheta si a lansa produse la Google.

Scopurile anuale ale lui Zuckerberg

Recent, Zuckerberg a reusit sa isi atinga scopul anului curent, si anume, acela de a alerga 365 de mile. A reusit chiar cu 5 luni inainte de finalul anului.

In fiecare an, CEO-ul Facebook isi pune un scop major care trebuie indeplinit pana la finalul respectivului an calendaristic. Rezolutiile sale au variat de la lucruri practice, la unele ambitioase. Pentru anul curent isi propune, ca scop major, sa construiasca „o simpla inteligenta artificiala care sa se ocupe de casa lui, pentru a il ajuta la nivel de productivitate. Un fel de Jarvis, din Iron Man”, a punctat el.

Printre rezolutiile anterioare ale managerului s-a numarat a invata mandarina, a renunta la tricou si a purta cravata in fiecare zi, la munca, a citi o carte la fiecare 2 saptamani, a intalni o persoana noua in fiecare zi, sau a scrie un mail de multumiri, zilnic, timp de un an. Intr-un alt an a spus ca nu va manca decat carnea pe care o va omori chiar el.

Farsa dubioasa a lui Richard Branson

Fondatorul excentric a Virgin Media, Richard Branson, iubeste 1 aprilie, considerand ca ii permite sa starneasca haos prin farsele sale. In aceasta situatie insa, distractia a scapat de sub control.

(Sursa foto - Shutterstock - Prometheus72)

Pe vremea cand Branson
conducea Virgin Records cu partenerul Ken Berry, a decis sa ii insceneze acestuia din urma spargerea apartamentului, in noaptea dinaintea zilei de 1 aprilie. Planul era sa il duca pe Berry si prietena sa la cina, in timp ce furtul avea loc; ulterior, actori ar fi trebuit sa vina imbracati in costume de politisti si sa para ca examineaza apartamentul care ar fi fost spart. Dupa ce partenerul de afaceri ar fi fost deja panicat, nervos, Branson ar fi sarit dintr-un dulap si ar fi strigat „April fools!”.

Din pacate pentru Richard Branson, in timp ce erau la masa, Ken Berry a fost anuntat ca apartamentul sau este jefuit si a plecat imediat, alaturi de prietena sa. Branson a mers acasa, doar pentru a afla ca Ken deja depusese plangere la politie si Branson a fost arestat, fiind inca in papuci. A petrecut noaptea in inchisoare si a fost eliberat a doua zi, in fata colegilor sai care i-au strigat, in fata, „April fools!”.

Berry reusise sa cada la invoiala chiar cu politia, pentru a-i plati polita lui Branson.

Sursa foto: Shutterstock: Giulio_Fornasar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri